2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

A szövés-fonás kapta a főszerepet az idei Mesterségek Ünnepén

Hír TV

2018. augusztus 19., vasárnap 17:40, frissítve: vasárnap 18:38

Idén is a hagyományoké a főszerep a nemzeti ünnepen a budai Várban. A 32. alkalommal megrendezett Mesterségek Ünnepére sokan kíváncsiak, a borsos árú belépő és étel mellett ugyanis a látvány és a programok kárpótolják a családokat.

„Nem gondolom drágának a jegyeket. A két jegy volt körülbelül 18 euró, ez rendben van.”

A külföldiek szerint nem drága, a magyarok elfogadhatónak tartják az idei jegyárakat a Mesterségek Ünnepén. Egy négytagú család – kedvezményes jeggyel – 6400 forintot fizetett a belépésért, ehhez jön még hozzá a borsos árú étel és ital. Cserébe viszont egész napos programokkal várják az érdeklődőket.

A fesztiválra több, mint 800 kárpát-medencei mestert hívnak meg, a szervezők a helyszín biztosítás mellett az ő elszállásolásukról is gondoskodik. A cél, hogy megismertessék a családokkal a magyar hagyományokat és tovább is vigyék azokat.

„Mindig a központi témánk egy-egy mesterség, amely minden évben változik. Idén a szövés-fonást járjuk körbe – nyilatkozta a fesztiváligazgató. – Nagyon sok látványműhelyt találnak itt a rendezvény területén a látogatók, ahol a gyapjúfeldolgozást, kenderfeldolgozást, mindenféle szövési technikát bemutatunk. Lehet szőni nem csak gyapjúból, meg kenderből, hanem lehet szőni gyékényből, csuhéból, szalmából. És bemutatjuk a kosárfonást, hajfonást, tehát nagyon sok érdekes programot építettünk fel e mögé a fő téma köré” – emelte ki Igyártó Gabriella.

A Mesterségek Ünnepén a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak is gyűjtenek adományokat. A nemzeti ünnepen Böjte Csaba, az alapítvány vezetője szentel majd kenyeret a Mátyás templom mellett.