2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Kultúra

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a Színházi Olimpiához

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához: a Bozsik Yvette Társulat és Tadashi Endo butoh táncos, az M Studio, az Aterballetto, valamint a Vertigo Dance Company is fellép az intézményben áprilisban.

  • A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a Színházi Olimpiához

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik az április 1. és július 1. között Magyarországon megrendezendő 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához. A világszínházi találkozón csaknem 70 helyszínen, 35 ország, 200 társulata mutatkozik be - áll a Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a jubileumi alkalomra a Bozsik Yvette Társulat és az egyik legnagyobb ma élő butoh táncos, Tadashi Endo mellett, a határon túli magyar táncegyüttes, az M Studio is színpadra lép Frenák Pál koreográfiájával.

A kortárs táncvilág társulatai közül az olasz táncélet egyik meghatározó alakját, az Aterballetto társulatát és az izraeli táncművészet nagykövetét, a Vertigo Dance Company-t hívta meg a színházi eseménysorozatra a Nemzeti Táncszínház.

A színházi fesztivál nemzetközi táncelőadásai egyben a hazai legnagyobb táncünnep, a Budapest Táncfesztivál programjai is lesznek, ahol neves külföldi táncegyüttesekkel, jubiláló magyar művészekkel és a hazai közönség kedvenceivel is találkozhat majd a közönség - olvasható a közleményben.

Mint írják, a Bozsik Yvette táncművész, koreográfus által alapított és vezetett, idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat hosszú évek óta dolgozik együtt a németországi Göttingenben élő és alkotó Tadashi Endoval, aki az egyik legnagyobb ma élő butoh táncos és koreográfus. Munkájuk gyümölcseként 2019-ben Brazília és Németország után Magyarországon is bemutatták a HA DO - hullámmozgás című butoh-előadást. A modernkori háborúk szenvedőinek és halottainak mementójaként elkészült megrázó művet május 16-án láthatja újra a közönség a Táncszínház nagytermében.

A sepsiszentgyörgyi M Studio és a Fren_Ák Társulat romeo@julia.com című közös produkciója Shakespeare művét újszerű értelmezésben tárja a közönség elé. Frenák Pál, aki harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal, a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. Az előadás a 2022-es FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál nyitóelőadása volt, Budapesten május 17-én láthatja a közönség a Nemzeti Táncszínház kistermében.

A több mint 45 éve alapított Aterballetto, Olaszország egyik vezető táncegyüttese, amelynek repertoárján olyan ismert koreográfusok alkotásai szerepelnek, mint William Forsythe, Johan Inger vagy Jirí Kylián. Az együttes két koreográfus által jegyzett Yeled / Shoot me című előadásával érkezik Budapestre a Színházi Olimpia keretében, az Olasz Kultúrintézettel együttműködésben.

A produkciót 2022 áprilisában mutatták be az együttes székhelyén, Reggio Emilia városában, és egy évvel később, április 27-én és 28-án debütál Magyarországon a Nemzeti Táncszínházban.

Az izraeli Eyal Dadon koreográfus Yeled című munkája az Aterballetto tizenhat táncosának tolmácsolásában látható. A darab, amelynek címe héberül gyermeket jelent, az ősi ártatlanság elvesztését kutatja. Az előadás második felében Shoot me címmel az olasz Diego Tortelli koreográfiája látható; a zene és tánc egy fantáziadús és érzelmekkel teli darabban egyesül.

Május 1-jén és 2-án Izrael egyik legismertebb táncegyüttese a Vertigo Dance Company mutatkozik be Budapesten. Az együttest Noa Wertheim és Adi Shaal alapította 1992-ben, azzal a céllal, hogy a művészeten keresztül álljanak ki fontos társadalmi ügyek mellett és társadalmi változásokat indukáljanak.

Májusban a Nemzeti Táncszínházban Noa Wertheim Pardes című új alkotása látható, amit a pandémia okozta bezártság hívott életre. A cím óperzsa eredetű, fákkal teli kertet jelent, ebből származik a Paradicsom neve. Az előadás zenéjét Itamar Doari a nemzetközi hírű ütőhangszeres művész szerezte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kirúgás helyett áthelyezték az Európai Bizottság korrupcióval vádolt főigazgatóját

Kirúgás helyett áthelyezték az Európai Bizottság korrupcióval vádolt főigazgatóját

Felmondott a korrupciógyanúba keveredett Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési főigazgatója, miután kiderült, hogy saját maga hagyta jóvá az ingyenes katari repülőjegyeit, miközben az EU-Katar légügyi szerződést tárgyalta. Az észt főigazgatót nem rúgták ki, hanem másik osztályra helyezték át. További részletek brüsszeli tudósítónktól, Zöldhegyi Katalinttól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Napindító - Radics Béla, a megátkozott ember

Napindító - Radics Béla, a megátkozott ember

A negyven éve, 1982. október 18-án meghalt Radics Béláról Klacsán Gábor készített zenés, játékfilmes elemekkel dúsított dokumentumfilmet Szentesi Zöldi László és Bálint Csaba forgatókönyvéből.
Napindító - Rátonyi Róbert 100

Napindító - Rátonyi Róbert 100

A Rátonyi Róbert Színház emlékestje, mellyel névadójukra emlékeznek születésének 100. évfordulója alkalmából. Napindító című műsorunk vendége volt Rátonyi Trixi, a Rátonyi Róbert Színház igazgatója és Kiss Zoltán színész.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!