2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Kultúra

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a Színházi Olimpiához

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához: a Bozsik Yvette Társulat és Tadashi Endo butoh táncos, az M Studio, az Aterballetto, valamint a Vertigo Dance Company is fellép az intézményben áprilisban.

  • A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a Színházi Olimpiához

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik az április 1. és július 1. között Magyarországon megrendezendő 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához. A világszínházi találkozón csaknem 70 helyszínen, 35 ország, 200 társulata mutatkozik be - áll a Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a jubileumi alkalomra a Bozsik Yvette Társulat és az egyik legnagyobb ma élő butoh táncos, Tadashi Endo mellett, a határon túli magyar táncegyüttes, az M Studio is színpadra lép Frenák Pál koreográfiájával.

A kortárs táncvilág társulatai közül az olasz táncélet egyik meghatározó alakját, az Aterballetto társulatát és az izraeli táncművészet nagykövetét, a Vertigo Dance Company-t hívta meg a színházi eseménysorozatra a Nemzeti Táncszínház.

A színházi fesztivál nemzetközi táncelőadásai egyben a hazai legnagyobb táncünnep, a Budapest Táncfesztivál programjai is lesznek, ahol neves külföldi táncegyüttesekkel, jubiláló magyar művészekkel és a hazai közönség kedvenceivel is találkozhat majd a közönség - olvasható a közleményben.

Mint írják, a Bozsik Yvette táncművész, koreográfus által alapított és vezetett, idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat hosszú évek óta dolgozik együtt a németországi Göttingenben élő és alkotó Tadashi Endoval, aki az egyik legnagyobb ma élő butoh táncos és koreográfus. Munkájuk gyümölcseként 2019-ben Brazília és Németország után Magyarországon is bemutatták a HA DO - hullámmozgás című butoh-előadást. A modernkori háborúk szenvedőinek és halottainak mementójaként elkészült megrázó művet május 16-án láthatja újra a közönség a Táncszínház nagytermében.

A sepsiszentgyörgyi M Studio és a Fren_Ák Társulat romeo@julia.com című közös produkciója Shakespeare művét újszerű értelmezésben tárja a közönség elé. Frenák Pál, aki harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal, a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. Az előadás a 2022-es FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál nyitóelőadása volt, Budapesten május 17-én láthatja a közönség a Nemzeti Táncszínház kistermében.

A több mint 45 éve alapított Aterballetto, Olaszország egyik vezető táncegyüttese, amelynek repertoárján olyan ismert koreográfusok alkotásai szerepelnek, mint William Forsythe, Johan Inger vagy Jirí Kylián. Az együttes két koreográfus által jegyzett Yeled / Shoot me című előadásával érkezik Budapestre a Színházi Olimpia keretében, az Olasz Kultúrintézettel együttműködésben.

A produkciót 2022 áprilisában mutatták be az együttes székhelyén, Reggio Emilia városában, és egy évvel később, április 27-én és 28-án debütál Magyarországon a Nemzeti Táncszínházban.

Az izraeli Eyal Dadon koreográfus Yeled című munkája az Aterballetto tizenhat táncosának tolmácsolásában látható. A darab, amelynek címe héberül gyermeket jelent, az ősi ártatlanság elvesztését kutatja. Az előadás második felében Shoot me címmel az olasz Diego Tortelli koreográfiája látható; a zene és tánc egy fantáziadús és érzelmekkel teli darabban egyesül.

Május 1-jén és 2-án Izrael egyik legismertebb táncegyüttese a Vertigo Dance Company mutatkozik be Budapesten. Az együttest Noa Wertheim és Adi Shaal alapította 1992-ben, azzal a céllal, hogy a művészeten keresztül álljanak ki fontos társadalmi ügyek mellett és társadalmi változásokat indukáljanak.

Májusban a Nemzeti Táncszínházban Noa Wertheim Pardes című új alkotása látható, amit a pandémia okozta bezártság hívott életre. A cím óperzsa eredetű, fákkal teli kertet jelent, ebből származik a Paradicsom neve. Az előadás zenéjét Itamar Doari a nemzetközi hírű ütőhangszeres művész szerezte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!