2021. 09. 27. Hétfő Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Mozaik 09:05

Kultúra

A járvány miatti korlátozások oldásával megtelt emberekkel a Szent Péter tér

Ősz óta először többezer hívő és látogató volt a Szent Péter téren, ahol Ferenc pápa immáron internet helyett személyesen mondta el beszédét, és egy év óta először a Szent Péter bazilika főoltáránál mutatott be misét vasárnap. A húsvétkor még teljesen üres téren most több ezren voltak.

Egy éve tartó szünet után az egyházfő ismét a Szent Péter bazilika főoltáránál mutatott be misét. Tavaly tavasztól a járványkorlátozások miatt a pápai miséket még karácsonykor és húsvétkor is a főoltár mögötti, kisebb katedra oltárnál mutatták be.

A főoltárhoz történt visszatérés ünnepi misével esett egybe: Ferenc pápa kilenc római szeminaristát szentelt pappá. Rögtönzött beszédében a pápa, aki egyenként kezet csókolt új paptársainak, kijelentette, hogy a papi hivatás "nem karrier, hanem szolgálat". Az új papoknak a többi között azt tanácsolta, hogy tartsák távol magukat a pénztől, és válasszák a szegénységet. A papszentelési misét tavaly elhalasztották.

A Vatikánvárosi Állam a Rómában érvényes járványelőírásokat követi, így az április 26-tól kezdődő oldás a pápai államot is érinti. Ha a járványadatok lehetővé teszik, a pápai mise talán már pünkösdre visszatérhet a Szent Péter térre, ahogyan tavaly a járvány első hulláma után történt.

Május 3-tól újranyitja kapuit a Vatikáni Múzeum. A látogatókat kizárólag előzetes foglalással, egymástól félórás belépéssel fogadják, kötelezőnek számít a maszk viselése és a biztonsági távolság betartása. A múzeum hangsúlyozta, hogy a foglalási időpontot lekéső látogatókat nem fogadják, és aki nem tartja be az előírásokat, kockáztatja a múzeumból történő eltávolítását.

Vatikánvárosban január közepén kezdődött a vírus elleni oltás, a miniállam közel ötezer lakóját és dolgozója részesült már a védőoltásban. Ferenc pápa február elején megkapta mind a két dózist. A Vatikánban további több mint ezer római hajléktalant oltottak be.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Pásztorhagyományok ünnepe Zalaegerszegen

A rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy megőrizze elődeink kézműves technikáját, majd a jövő generáció számára átörökítse azt. 2021. szeptember 27.

Zöldövezet: Egy, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílt meg

Vadászat és vadászati fegyverek a honfoglalástól napjainkig; Tesznek a pazarlás ellen; Folytatják a Hévízi-csatorna takarítását. 2021. szeptember 26.

Szuperkoncert a Puskás Aréna Szoborparkban

Az est fénypontja Majka & Curtis fellépése volt, akik egy exkluzív show-t adtak elő rendkívüli látványvilággal. 2021. szeptember 26.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!