2022. 09. 25. Vasárnap Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Balaton retró

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kultúra

A budapesti gettó felszabadítására emlékezik a BZSH és az EMIH is

A járványhelyzet miatt rendhagyó megemlékezéseket tartanak az idén a budapesti gettó felszabadításának 76. évfordulója alkalmából: a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hétfőn videofelvételt tesz közzé az általa tartandó eseményről, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pedig három napon át tartó online műsorfolyamot szervez.

  • A budapesti gettó felszabadítására emlékezik a BZSH és az EMIH is

A BZSH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) honlapján azt írta, megemlékezésüket a biztonsági intézkedések szem előtt tartásával a Dohány utcai zsinagógában rendezik meg. Beszédet mond Mester Tamás, a BZSH elnöke, Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

A megemlékezés a Wesselényi utcában található emléktábla megkoszorúzásával zárul. Videoüzenetben emlékezik a gettó felszabadítására Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Az emléktáblára koszorút helyez el Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet - ismertették.

Az eseményről készülő videofelvétel hétfőn 10 órától tekinthető meg a BZSH és a Mazsihisz Facebook-oldalain, valamint YouTube-csatornáin.

Az EMIH az MTI-vel azt közölte: vasárnap estétől 76 órás, több mint három napon át tartó online műsorfolyammal, rendhagyó közvetítéssel emlékezik meg a 76 évvel ezelőtt, 1945. január 18-én történtekről, ebben többek között túlélők elevenítik fel a vészkorszak eseményeit, és gondolatébresztő beszélgetések hangzanak el a holokauszt és a vallás kapcsolatáról.

Videoüzenetet küldött a műsorba Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester. A holokauszt és a vallás kapcsolatáról Erdő Péter bíboros, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszélget - írták.

A videofelvételeken közéleti szereplők, művészek beszélnek a zsidósághoz fűződő kapcsolatukról. Mindemellett a kort idéző játékfilmek és dokumentumfilmek is szerepelnek a programban, például a Budapesti tavasz és a Zsidó mesék.

Az EMIH a Facebook-profilképeken alkalmazható keretet is készített, amelyet bárki alkalmazhat, aki szeretne részese lenni a megemlékezésnek.

Hetvenhat évvel ezelőtt, 1945. január 18-án szabadult fel a Dohány utca, a mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt budapesti gettó, ahol több mint 70 ezer embert zsúfoltak össze a terület 1944. december 10-én történt lezárásakor.

A gettó ugyan csak rövid ideig működött, ám az embertelen körülmények, a zsúfoltság, az élelmiszerhiány, valamint a gyakori nyilas razziák sok életet követeltek. A gettó felszabadulása után több ezer temetetlen holttestet találtak a területen.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Nézőcsúccsal robbant be a hazai mozikba az új krimi-vígjáték, a Nyugati nyaralás. A moziról mások mellett Szervét Tibor nyilatkozik. Teniszpartnerét az egykori profi játékos, Noszály Sándor alakítja a filmvásznon. 

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!