2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Kultúra

A budapesti gettó felszabadítására emlékezik a BZSH és az EMIH is

A járványhelyzet miatt rendhagyó megemlékezéseket tartanak az idén a budapesti gettó felszabadításának 76. évfordulója alkalmából: a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hétfőn videofelvételt tesz közzé az általa tartandó eseményről, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pedig három napon át tartó online műsorfolyamot szervez.

  • A budapesti gettó felszabadítására emlékezik a BZSH és az EMIH is

A BZSH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) honlapján azt írta, megemlékezésüket a biztonsági intézkedések szem előtt tartásával a Dohány utcai zsinagógában rendezik meg. Beszédet mond Mester Tamás, a BZSH elnöke, Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

A megemlékezés a Wesselényi utcában található emléktábla megkoszorúzásával zárul. Videoüzenetben emlékezik a gettó felszabadítására Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Az emléktáblára koszorút helyez el Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet - ismertették.

Az eseményről készülő videofelvétel hétfőn 10 órától tekinthető meg a BZSH és a Mazsihisz Facebook-oldalain, valamint YouTube-csatornáin.

Az EMIH az MTI-vel azt közölte: vasárnap estétől 76 órás, több mint három napon át tartó online műsorfolyammal, rendhagyó közvetítéssel emlékezik meg a 76 évvel ezelőtt, 1945. január 18-én történtekről, ebben többek között túlélők elevenítik fel a vészkorszak eseményeit, és gondolatébresztő beszélgetések hangzanak el a holokauszt és a vallás kapcsolatáról.

Videoüzenetet küldött a műsorba Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester. A holokauszt és a vallás kapcsolatáról Erdő Péter bíboros, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszélget - írták.

A videofelvételeken közéleti szereplők, művészek beszélnek a zsidósághoz fűződő kapcsolatukról. Mindemellett a kort idéző játékfilmek és dokumentumfilmek is szerepelnek a programban, például a Budapesti tavasz és a Zsidó mesék.

Az EMIH a Facebook-profilképeken alkalmazható keretet is készített, amelyet bárki alkalmazhat, aki szeretne részese lenni a megemlékezésnek.

Hetvenhat évvel ezelőtt, 1945. január 18-án szabadult fel a Dohány utca, a mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt budapesti gettó, ahol több mint 70 ezer embert zsúfoltak össze a terület 1944. december 10-én történt lezárásakor.

A gettó ugyan csak rövid ideig működött, ám az embertelen körülmények, a zsúfoltság, az élelmiszerhiány, valamint a gyakori nyilas razziák sok életet követeltek. A gettó felszabadulása után több ezer temetetlen holttestet találtak a területen.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Napindító – Az Ég tartja a Földet

Napindító – Az Ég tartja a Földet

Ma van az ősbemutatója Az Ég tartja a Földet című, Szent Erzsébetről szóló musicalnek a Kecskeméti Nemzeti Színházban. A stúdióban Zsuffa Tünde, a darab írója volt a vendégünk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!