2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia 03:00

Színes

Zarándoklat indul Bocskai István fejedelem emlékére

Tizenhatodik alkalommal indul a hajdúvárosok küldöttsége a Bocskai-zarándoklatra február 21-én - tájékoztatta Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnánás polgármestere, az út főszervezője az MTI-t.

  • Zarándoklat indul Bocskai István fejedelem emlékére

A kétnapos zarándoklat résztvevői - Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Vámospércs, Debrecen és Derecske települést képviselve polgármesterek, önkormányzati képviselők és Tasi Sándor (Fidesz-KDNP) vármegyei közgyűlési alelnök - felkeresik a Bocskai István fejedelem életéhez, uralkodásához kapcsolódó helyszíneket. A mintegy húsztagú delegációhoz Erdélyben csatlakozik Meleg Vilmos nagyváradi színész is.

A zarándoklat első állomása Mezőtelegd lesz, ahol a református templom kertjében a fejedelem felesége, Hagymássy Kata szobrát koszorúzzák meg.

Ezután Kolozsvárra érkezik a küldöttség. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében, amely Bocskai egykori szülőháza, Tonk Márton rektor fogadja a delegációt, majd megkoszorúzzák Bocskai István mellszobrát, valamint az egyetem külső falán található emléktáblát.

A következő állomás a gyulafehérvári római katolikus székesegyház, ahol a Kassán elhunyt Bocskai István koporsóját elhelyezték 1607. február 22-én.

A második napon a nagyenyedi vár falán koszorút helyeznek el a zarándokok az 1849. január 8-án lemészárolt magyarok emlékére. Az utolsó állomás Nagyvárad, a Partiumi Keresztény Egyetem lesz, ahol Major Enikő rektorhelyettes fogadja küldöttséget, majd koszorút helyeznek el az egyetem udvarán található Bocskai-emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!