2024. 09. 18. Szerda Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 3.

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Washingtonban is bemutatták a magyar cserkészet több mint egy évszázadáról szóló könyvet

Washingtonban a magyar nagykövetségen, a szerzők közreműködésével mutatták be a magyar cserkészet több mint egy évszázadát feldolgozó kötetet pénteken.

  • Washingtonban is bemutatták a magyar cserkészet több mint egy évszázadáról szóló könyvet

A 110 éves magyar cserkészet múltját, jelenét és várható jövőjét tárgyaló tanulmánykötet a cserkészet korszakait külön fejezetekben mutatja be, valamint kitér arra a társadalmi környezetre, amelyben ma létezik az ifjúságnevelő mozgalom.

A szerzők rámutattak arra, hogy a magyar cserkészkedés az 1989-90-es rendszerváltást megelőző több mint négy évtizeden keresztül a diaszpórában létezhetett, ahol fontos tényező a mai napig a magyar közösségek identitásának megőrzésében.

Lendvai-Lintner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke rámutatott, hogy az 1908-ban alapított magyar cserkészet tevékenységének fontos eleme a diaszpóra közösségeiben az, hogy magyar nyelven zajlanak a foglalkozások, ami segít megőrizni a nyelvet. Ahogy az amerikai magyar cserkészvezető az MTI-nek fogalmazott, "ami nekünk igazából adja a non plus ultrát, a diaszpóra magyar cserkészetnek, az a magyar nyelv".

Réti Gergely, az Egy jobb világért - 110 éves a magyar cserkészet című kötet egyik szerzője, a Mathias Corvinus Collegium igazgatói megbízottja rámutatott arra, hogy a magyar cserkészek anyaországi és külföldi szervezete is tagja a nemzetközi cserkészek szövetségének. A könyv ötletgazdája beszámolt arról, hogy az amerikai könyvbemutatókon megtapasztalták, hogy a magyar cserkészet komoly közösségszervező erő, a hozzá kapcsolódó értékekkel együtt, hiszen Isten, haza és az embertársak tiszteletére épül.

Székely Levente, a könyv másik szerzője, az MCC Ifjúságkutató Intézet igazgatója a többi között kiemelte, hogy a 110 éves szervezethez ma 14 ezer cserkész tartozik Magyarországon belül, míg a határokon kívül, a diaszpórát is ideértve, további mintegy 8 ezer magyar cserkész van. A kutató emlékeztetett arra, hogy a cserkészek szövetsége Magyarország legnagyobb ifjúsági mozgalma és szervezete.

Az esemény házigazdájaként Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban tartották a New York állambeli Sík Sándor Cserkészparkban a Külföldi Magyar Cserkészszövetség jubileumi táborát, mintegy 850 cserkész résztvevővel a világ minden pontjáról.

Az amerikai fővárosban dolgozó diplomata azt is elmondta, hogy a washingtoni magyarok cserkészcsapata, a Bátori József cserkészcsapat idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

Hangsúlyozta, hogy a magyar cserkészetnek fontos nemzetpolitikai, külpolitikai és diplomáciai vonatkozásai vannak, és arra is rámutatott, hogy a mozgalom által képviselt értékek a XX. század során segítettek átvészelni a magyarok számára az olyan történelmi megpróbáltatásokat, mint Trianon és következményei.

Fotó: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Budapesten készülhettek a gyilkos csipogóbombák

Budapesten készülhettek a gyilkos csipogóbombák

Nemzetközi sajtóhírek szerint egy magyar cégnek is köze lehet a Libanonban és Szíriában elkövetett merényletnél használt eszközök gyártásához. Az akció során fegyveresek zsebében robbantak fel a csipogók.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Arnold Schwarzenegger: Orbán elvitt egy körre + videó

Arnold Schwarzenegger: Orbán elvitt egy körre + videó

Budapesten a legjobb kiszolgálást kaptam - jelentette ki Arnold Schwarzenegger hollywoodi filmcsillag, egykori kaliforniai kormányzó abban a videóban, ami szombat este jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!