A zsűrinek 34 tortából kellett kiválasztania az öt legszebbet és legfinomabbat. Győztest még júniusban hirdetnek, az ország tortája címet Lajosmizsén ítélik majd oda. Az év fagylaltja címért 80 fagyi versenyzett. A zsűri az ízt, a színt, az állagot, az illatot és a díszítést vizsgálta.
– A magyar az magyar íz, ez nem hasonlítható az olaszhoz. Ezek sokkal krémszerűbbek, és sokkal kedvesebb, lágyabb fagylaltok, mint a sorbetes olasz, vagy a nyugati fagylaltok – magyarázta Szervánszky László cukrászmester, zsűritag.
Az aranyérmes egy málnafagylalt vörösboros eszenciával lett, amely az egyik székesfehérvári cukrászdában készült.
– Gyakorlatilag semmilyen utólagos aromát, festékanyagot nem használtam, csak természetes anyagokkal dolgoztunk – közölte Damniczki Balázs cukrász. – Az alapja végül is málna volt, ehhez készítettünk vörösborból egy esszenciát, amit fahéjjal és naranccsal ízesítettünk. Alapjában véve egy nagyon egyszerű fagylalt, amiben tiszta ízek vannak – tette hozzá a székesfehérvári Damniczki cukrászda mestere.
Az aranyérmes fagylalt az eredményhirdetés után pillanatok alatt elfogyott.