2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Színes

Villányban is felszentelték a 2018- as évjárat első borait

Az ország borvidékeihez hasonlóan Villányban is felszentelték a 2018- as évjárat első borait. A hozzá kapcsolódó Márton napi libatorral pedig egészen Karácsonyig tartó vendégjárás kezdődött. A mondás szerint aki Márton napon libát nem eszik az éhezni, aki új bort nem iszik az szomjazni fog.

  • Villányban is felszentelték a 2018- as évjárat első borait

A hagyományoknak megfelelően a Márton napi újbort asztalra kerülése előtt megszentelik. Ilyenkor köszönetet mondanak a természetnek, hogy ismét megajándékozta a borok kedvelőit a szőlő levével. A Bock pincészetben 22 éve – az országban elsőként – palackoztak Szent Márton napra oportót. A hozzá kapcsolódó libavacsorát pedig 2004 óta minden évben megrendezik.

„Jócskán előre kell gondolkodni. Már júliusban megrendeltük a nagy mennyiségű libákat. Amit úgy tudunk eltenni, hogy vákuummal dolgozunk, és mély hűtjük. Közel két tonnát dolgozunk fel erre az egy alkalomra” – mesélte Nemes Gáborné konyhafőnök.

Az idei évben rekordot döntött a szőlőtermés, melyből mintegy 3,8 millió hektoliter bor készülhet. A mennyiség mellett a minőség is kiválónak ígérkezik.

„A középérésűek és a késő érésűek gyönyörűen be tudtak érni, de, azt kell hogy mondjam, hogy amit augusztusban szüreteltünk, ugye az oportó, a Szent Márton borát, amit ma megkóstolunk, az is a korai szüretek között volt. El kell, hogy mondjam, hogy nagyon jól sikerült. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen jó lesz az első szüret, de nagyon szép az íz. Jó ízek vannak, zamatok vannak. Még azt is kell, hogy mondjam, talán még testesebb, vastagabb, mint amire számítottunk” – így Bock József borász.

A villányiak már évekkel ezelőtt felismerték, a borkedvelőknek nagy élmény, ha személyesen találkozhatnak a borászokkal.

„Azok a turisták, akik a bor miatt elindulnak, akár az ország egyik pontjáról a másikra, azok a bor mellett valójában élményt keresnek, és az élmény az sok mindenben megragadható. Nyilvánvalóan alapvetően a jó borban, de alapvetően abban a kulturális milliőben is, ahol azt a bort előállítjuk, és ebben kulcs szerepe van magának a gazdának, a vele való érintkezés. Bock József a villányiak közül - akik tényleg csodálatos borászok – talán az egyik legjobb ebben. hogy ő mint gazda, ezt az élményt megadja” – fejtette ki Hargitai János országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!