2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Világszerte Szent Patrik Napját ünneplik

Hír TV

2019. március 17., vasárnap 19:28, frissítve: vasárnap 20:10

Ma ünneplik Szent Patrik Napját. Az ír szentről elnevezett ünnepség során világszerte felvonulásokat szerveznek, ahol zöld ruhában elevenítik fel az ír kultúra hagyományait. Szent Patrik napja alkalmából Budapesten is több százan gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek.

A zöld ruha és az ír barna sör színei uralkodtak a Szabadság téren a Szent Patrik napi fesztiválon Budapesten. A turisták és a hazánkban élő írek mellett a magyarok körében is egyre népszerűbb ez a rendezvény.

A fesztiválon nagy hangsúlyt kapott az ír népzene, a mazsorettek és a skót dudások is. A rendezvény főszervezője elmondta: nyolcadik éve rendezik meg a felvonulást, amely annyiban különbözik az írországi megfelelőjétől, hogy Magyarországon mindenki együtt vonul a tömeggel.

„Szent Patrik az az ír szent, aki a katolikus vallást hozta be Írországba annak idején és végül is az ő nevében ünnepelünk mindenhol a világban” – mondta Mark Downey.

A Szent Patrik napot ünneplő tömeg nem sokkal három óra előtt indult el, majd a Szent István téren keresztül jutott el az Andrássy út érintésével a Nagymező utcába, ahol különböző szórakozóhelyeken folytatódott a mulatozás.

Szent Patrik napján azonban az igazán nagy felvonulásokat és bulikat Írországban, illetve az Egyesült Államokban tartják. Az ünnep mára ugyanis a világban szétszóródott írek összetartozásának és nemzeti büszkeségének napja lett.

Míg Chicagóban a városról elnevezett folyó színét változtatták zöldre, addig New Yorkban nagyszabású rendezvény keretében tisztelegtek és mérték a sört Szent Patrik napján.

„Új embereket ismersz meg, különböző személyeket. Itt találkozhatsz olyanokkal, aki a világ másik végéből jöttek. Minden alkalommal egy remek móka” – nyilatkozta a felvonulás egyik résztvevője.

Szent Patrik a 4. század végén született. Tizenéves korában rabszolgasorba került, de megszökött, és felvette a kereszténységet.

Ezt követően életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat az Ír-szigeten. Három évtizedes missziójáért az egyház szentté avatta. S bár walesi volt, mégis az írek védőszentje lett.