2024. 11. 26. Kedd Virág napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Színes

Vadat és halat s mi jó falat - mi kerül a tányérra?

Idén is folytatódik a mintamenzaprogram – jelentette be a budapesti kormánymegbízott. Pesti Imre azt mondta: bár a programnak köszönhetően változatosabbá váltak az ételek a közétkeztetésben, tejből, halból, vad- és marhahúsból, valamint gyümölcsből még többet kellene fogyasztani.

„Sem mennyiségében, sem beltartalmában, sem változatosságában, sem laboratóriumilag igazolt valódi beltartalmával nem megfelelő a közétkeztetés.” Többek között ezeken szeretne változtatni a 2009-ben, Békés megyében indult mintamenzaprogram, amihez eddig már 250 főzőkonyha csatlakozott. Az intézmények és közétkeztető cégek jelenleg több mint kétmillió embert látnak el.

A szakemberek szerint ugyanakkor még tovább kellene csökkenteni a só mennyiségét és növelni a tej, a hal, a vad- és a marhahús, valamint a gyümölcsök jelenlétét. Fontos lenne az is, hogy az élelmezésvezetők és a fenntartók a helyi őstermelők által előállított alapanyagokat használják fel az ételek elkészítésekor. Ennek érdekében tavaly létrejött egy együttműködés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. A mintamenzaprogram szervezői idén azt szeretnék elérni, hogy a szülők is nyomon tudják követni, hogy milyen ételt kap gyermekük az iskolában.

„A terveink mellett szerepel az, hogy a médiában – a helyi sajátosságokat kihasználva – az interneten az étlapokat nyomon lehessen követni. 2013-ban Magyarországon első helyen Békéscsabán valósult meg az az internetes felület, ahol a szülők nyomon követhetik az étel nevét és az étel nevére rákattintva, az ételnek a beltartalmát is” – mondta Prohászka Béla, a mintamenzaprogram szakmai koordinátora. Prohászka Béla hozzátette, bízik abban, hogy ebben az évben még több önkormányzati és közétkeztető céget tudnak bevonni a programba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A robotoké a jövő a vendéglátásban

A robotoké a jövő a vendéglátásban

Elképzelhető, hogy a nem is távoli jövőben robotpincérek szolgálják ki a vendégeket? Vagy hogy a gyorséttermekben emberi kéz érintése nélkül készül el a sajtburger?
Medve nyomaival találkoztak a Bükkben

Medve nyomaival találkoztak a Bükkben

Friss medvelábnyomok tűntek föl a Bükkben – adta hírül a Mandiner. A lap hozzáfűzte: csodálatos, egyben ijesztő: újra megjelentek hazánkban a medvék.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!