2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Színes

Űrszemét megfigyelésére bocsátott fel műholdat egy japán start-up cég

Egy japán űrrakéta földkörüli pályán keringő második fokozatának megfigyelésére bocsátott fel vasárnap műholdat egy japán start-up vállalt, amely az űrszemét eltávolítására szolgáló technológia kifejlesztésén dolgozik.

  • Űrszemét megfigyelésére bocsátott fel műholdat egy japán start-up cég

A japán Astroscale Holdings Inc. hétfőn számolt be az Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) műhold sikeres felbocsátásáról.

A 150 kilogrammos, 80 centiméter hosszúságú és szélességű, 120 centiméter magas műholdat Új-Zélandról indították el a Rocket Lab amerikai vállalat hordozórakétájával, hogy az űrben figyelje egy 2009-ben Japán által felbocsátott H2A rakéta második fokozatát, amely jelenleg a Földtől 600 kilométerre kering nagy sebességgel.

Az ADRAS-J műhold a vállalat tervei szerint néhány méteres távolságra közelíti meg a rakéta darabját, és onnan végez majd megfigyelést az űrszemét mozgásáról és állapotáról. A rakétadarab mintegy 11 méter hosszú és 4 méter átmérőjű, a súlya pedig durván három tonna lehet.

A műholdak és rakéták egyre gyakoribb indításával jelentősen megnövekedett a Föld körül keringő űrszemét mennyisége, eltávolítására azonban mindeddig nem született bevett módszer.

Az Astroscale startupot 2013-ban Okada Nobu, egykori pénzügyminisztériumi tisztviselő alapította, az űrszemét eltávolítását célzó kereskedelmi vállalkozásként. Az elgondolás szerint műholdra rögzített robotkarral gyűjtenék be az űrszemetet, és az atmoszférában égetnék el.

A dél-kínai Sencsenben működő Origin Space űrbányászati startup 2021-ben állított alacsony földkörüli pályára egy NEO-01 nevű űreszközt, amely egy másik módszerrel kísérletezik: hatalmas hálóval fogja be az űrhulladékot, és égeti el az atmoszférában.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!