2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Színes

Újra a járókelőké a teljesen megújított Vörösmarty tér Budapesten

Megnyílt a gyalogosforgalom számára a faltól falig megújított Vörösmarty tér, az ősz végéig a csatlakozó kis utcák felújítása is elkészül, megszépül a Deák Ferenc utca Bécsi utca és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, valamint a Vigadó utca és a Harmincad utca is - közölte az V. kerületi önkormányzat kedden az MTI-vel.

  • Újra a járókelőké a teljesen megújított Vörösmarty tér Budapesten

A téren már végeztek a kivitelezési munkálatokkal, jelenleg a műszaki átadás-átvételi eljárás zajlik, amely ugyan még kisebb munkálatokkal jár együtt, de legkésőbb október 15-ig ez a folyamat is lezárul. Addig is, bár a tér még munkaterület, a gyalogosok számára már jóformán zavartalanul használható - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a műemléki védettségű Vörösmarty-szoborcsoportot restaurálták, körülötte a státuszának méltó közterületet alakítottak ki.

A felújított Vörösmarty-szoborcsoport körül kialakított "térmag" egyedi kiosztású andezit burkolatot kapott. Ez a sötét árnyalatú anyag kiemeli a környezetéből a Vörösmarty-szoborcsoportot, így - mint írták - a világossá vált szobor szinte lebeg a térmag felett, amit a tér új elrendezése teljes mértékben körüljárhatóvá is tett.

Közölték, a tér klimatikus viszonyainak javítása érdekében a térmag köré burkolatba integrált, ritmusosan kiosztott párásító fúvókákból álló rendszert alakítottak ki.

A téren közel tíz százalékkal nőtt a zöldfelületet nagysága. A korábban is ott álló tíz fa mellé tizenöt új fát telepítettek. A fák és a megújult gyepfelület gondozásáról automata öntözőrendszer gondoskodik. A zöldfelületet határoló mészkő szegélyelemek egyben ülőfelületek, amelyek a fák árnyékában biztosítják a pihenés lehetőségét.

A Harmincad utcában nyolc nagyméretű planténerbe ültetett fát helyeznek el, mert ott fut a kisföldalatti alagút, ami rendkívül sűrű közműhelyzetet eredményez, így hagyományos ültetett növények elhelyezésére nem volt mód - írták.

Az Oroszlános kutat áthelyezték, ezáltal a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásánál kialakuló önálló térrészlet központi elemévé vált. "A zöld szemlélet jegyében a kutat az ivóvízhálózatra kötötték, így az mostantól ivókútként is működik, ezzel is lehetőséget teremtve a műanyag hulladék termelésének elkerülésére" - áll a közleményben.

A tér átépítése során a korábbi klasszikus kandelábereket nemcsak megtartották, hanem teljesen fel is újították és az egész tér megőrizve a hangulatát, korszerű és energiatakarékos köz- és díszvilágítási rendszert kapott.

A több mint harminc éves, elhasználódott betontérkő járófelületet magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat - andezit, gránit és mészkő - váltotta le. A felhasznált kőanyag nemcsak látványos megjelenést kölcsönöz a térnek, hanem rendkívül strapabíró és egyben időjárásálló is - írták.

A téren rejtett módon alakították ki a korábbi, elavult csapadékvíz elvezető rendszert. Ezen kívül, annak érdekében, hogy a téren meglévő funkciók - teraszok és kulturális rendezvények - is egységes, rendezett arculatot kaphassanak, az ehhez szükséges, elektromos csatlakozásokkal ellátott, rejtett napernyő fogadóhelyek kialakítása és a rejtett közműhálózat kiépítése is megtörtént.

A beruházást az V. kerületi önkormányzata valósította meg.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!