2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:05

Színes

Új trónörökös született a luxemburgi nagyhercegségben

Megszületett Vilmos luxemburgi trónörökös első gyermeke.

  • Új trónörökös született a luxemburgi nagyhercegségben

A 38 éves herceg felesége, Stefánia vasárnap hajnalban adott életet a kis Károly János Fülöp József Mária Vilmosnak, aki a második a trónutódlási sorban apja után.

Az uralkodóház közleménye szerint a kisfiú 50 centiméterrel és 3,19 kilogrammos súllyal jött világra, és mind ő, mind 36 éves édesanyja remekül van.

A legfiatalabb trónörökös érkezését 21 díszlövéssel üdvözlik a Luxembourg városban lévő ősi Thüngen-erődben.

Vilmos a legidősebb fia az uralkodónak, Henrik nagyhercegnek, akinek öt gyermeke van. A kis Károly János Fülöp József Mária Vilmos az ötödik unokája az uralkodónak.

A herceg 2012 októberében vette feleségül Stéphanie de Lannoy belga grófnőt, az egyik legrégibb belga nemesi család sarját, aki a házasság által luxemburgi állampolgár lett.

A nyitott gondolkodású és Európa-párti Henrik nagyherceg 2000 óta tölti be a kis ország államfőjének tisztségét. A nagyhercegi a királyi és a hercegi közé eső fejedelmi rang.

Vilmos herceg várományos a Nassau-Weilburg dinasztia luxemburgi ága hetedik uralkodójának címére.

A Németország, Belgium és Franciaország által határolt, 600 ezer lakosú Luxemburg a 19. század közepe óta élvez teljes függetlenséget. Az Európa egyik legkisebb szuverén nemzetének számító ország a NATO és az Európai Unió alapító tagjai közé tartozik.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

Kilenc feldíszített járműből áll a BKV idei ünnepi fényflottája. A járművek december 1-én este indultak útjukra a fővárosban. Öt kilométernyi fényfüzér, 140 ezer energiatakarékos LED-izzó díszíti a járműveket. A fényflotta január 7-ig közlekedik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!