2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Tudományos élményközpont nyílt Székesfehérváron

Hír TV

2019. február 26., kedd 07:01

A Titkok Háza célja, hogy a természettudományokat népszerűsítse, a tudást pedig élményszerűen adja át a gyerekeknek. Az interaktív tanulásra azonban nem csak a kicsiket, hanem a felnőtteket is várják, hogy jobban helyt tudjanak állni a munkaerőpiacon.

Kémia, fizika, matematika, biológia – minden természettudomány megjelenik a Titkok Háza Tudományos élményközpont foglalkozásain. A diákok nem csak találkozhatnak a robotokkal, de ki is próbálhatják a programozásukat.

„Nagyon sok elemünk van, amely a robottechnikával, programozással foglalkozik, drónokkal, LEGO-robotokkal, humanoid robottal, ami itt mögöttem is látható, robotkarokkal, amikkel az ipari technológiában találkoznak nap mint nap – nyilatkozta Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója, hozzátéve – mindemellett természetesen a klasszikus értelemben vett természettudományos tantárgyakhoz is igyekszünk kapcsolódni azzal, hogy kialakítottunk egy olyan kis labort, amiben például bűnügyi labor játékokat lehet játszani.”

Elsőként a pedagógusoknak tartottak bemutatókat. Azonban hamarosan a régió 32 intézményéből, főként általános- és középiskolás diákok fognak érkezni, hogy szakkörökön, műhelyfoglalkozásokon vegyenek részt.

„Ma egy kicsit ugyan a természettudományok háttérbe szorulnak, pontosan tudom, hogy az egyetemek küzdenek azzal, hogy akár a műszaki pályákon fel tudják tölteni megfelelően a keretszámaikat, és valóban jól felkészült és érdeklődő diákokat tudjanak fölvenni. Én azt hiszem, hogy egy ilyen élményközpont ehhez is óriási segítséget fog tudni nyújtani” – mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke.

A beruházás közel 165 millió forintból, uniós támogatással valósult meg. A szakmai programokra további 300 millió forint áll a központ rendelkezésére. Emellett a város plusz 40 millió forintot szán arra, hogy felnőttek is részt vehessenek az itt tartott képzéseken, így jobban helytállhassanak a jövőben a munkaerőpiacon.