2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Színes

Több mint egy évtized után újra látogatható az esztergomi várkápolna

13 év után újra látogatható az esztergomi várkápolna. A freskók helyreállítását a korábbi restaurálás hátráltatta. A királyi palotát Géza fejedelem idején kezdték építeni, a munkát Szent István folytatta. Az államalapító király tette érseki székhellyé Esztergomot.

Diavetítésen mutatták be az esztergomi várkápolna korábbi és mostani restaurálását. A munka 2000-ben kezdődött, az eredeti falfestést Wierdl Zsuzsanna vezetésével állították helyre. „Nagyon sok problémát okoztak nekünk az előző restaurálások, mivel tulajdonképpen az ásatási darabok földrétegeit, illetve ami beszívódott a darabokba, soha nem távolították el. Mivel már le vannak tisztítva, ezért látunk ma annyira színes darabokat” – mondta Wierdl Zsuzsanna freskórestaurátor.

Az esztergomi vármúzeum, a XII. század végén épült kápolnával együtt a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozik szervezetileg. Az intézmény főigazgatója azt mondta, hogy a vallási témájú freskók nemcsak művészeti alkotások, hanem kortörténeti dokumentumok is. „Valóban a maga motívumaival azt mutatta, hogy Európának mennyire fontos helyszíne volt Magyarország, és hogy hogyan találkoztak össze a korabeli művészet csodálatos motívumai. Ugyanis nem csupán a korabeli csúcsgótikát látjuk – az akkori legmagasabb színvonalú művészetet – hanem olyan elemek vannak benne, amelyek Itália felé mutatnak. Tehát a korábbi évezred, a római birodalomig visszanyúló kulturális fejlődésnek a hatása” – mondta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.


Az egyházügyi államtitkár arról szólt avató beszédében, hogy Esztergomot az államalapító Szent István tette királyi központtá. „Itt született, majd innen kormányozta hazánkat Szent István királyunk, aki úgy teremtette meg az Európában elismert magyar királyságot, hogy eközben meg tudta tartani magyarságunk lényegét, meg tudta tartani önállóságunkat, erőnket, fiatal frissességünket. Annak a magyar államnak volt itt a központja akkor, mely hosszú időn keresztül aktív formálója volt és tudott lenni Európának” – fogalmazott Hölvényi György.

A kápolna teljes felújításával 2015 januárjára végeznek, a költségekhez a kormány 50 millió forinttal járult hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!