2024. 10. 07. Hétfő Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Színes

Több gasztronómiai fesztiválon főszerepet kapott a lecsó + videó

Megrendezték idén is a lecsó napot a zalaegerszegi piacon és több más étel mellett Zalaszentgyörgyön is terítéken volt a lecsó. Ilyenkor nemcsak olcsóbb a paprika, a paradicsom és a hagyma, hanem a nyár slágeréből egy nagy adagot főznek a piacon, amiből bárki kóstolhat.

  • Több gasztronómiai fesztiválon főszerepet kapott a lecsó + videó

Ebbe a bográcsba a paprika, paradicsom és hagyma mellé kolbász is került. Készítői a legrégebbi recept utasításait követték. Ez hagyományos recept alapján készül. Nagyanyáink idejéből vettük és korszerűsítettük. 24 kg paprika, 12 kg paradicsom, 6 kg hagyma alapon kis kolbásszal megfűszerezve készítjük. Most már ötödik éve.

A másik főzőcsapat idén először csatlakozott a lecsónaphoz. 100-150 adaggal készültek. A finom falatokért sorban álltak a kóstolók.

A különböző tematikus napoknak régi hagyományai vannak a zalaegerszegi piacon. Az elsőt 12 évvel ezelőtt rendezték. A célok azóta is változatlanok. 

Horváth István - intézményvezető, Zalaegerszegi Vásárcsarnok: "Népszerűsítsük a piacnak a szerepét, aláhúzzuk azt, hogy nagyon fontos, hogy itt áruljanak az emberek, kihozzák a portékáikat az őstermelők, jöjjenek a kereskedők. Hiszen ez egy speciális eladási forma, ami nagyon-nagyon bízom benne, hogy nem fog kihalni, hiába itt az elektronikus kereskedelem. Azért itt a személyes kapcsolatok, hiszen látszik, hogy milyen jó hangulat tud kialakulni, ezért ennek a piacnak - ahogy szoktam mondani - volt, lesz és lenni fog."

A lecsó napon kedvezményes áron kínálták a paradicsomot és paprikát. Legközelebb szüretkor jelentkeznek tematikus programmal.

Zalaszentgyörgyön hasonló gasztronómiai vigasságot rendeztek.

Kiss-Molnár István - elnök, Kiss István György Népművészeti Hagyományőrző Alapítvány: "Az alapvető célunk az, hogy a néptánc, népzene és tárgyalkotó népművészet mellett próbáljunk egy évben legalább egy napon fókuszálni, és előtérbe helyezni a népi gasztronómiát is, ami ugyanolyan szerves része a népi kultúránknak. És onnét jön az ötlet, vagy az indíttatás, hogy a Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttessel mi egy nagyon jó baráti társaság is vagyunk, és nagyon gyakran jövünk össze sütni-főzni. Szinte mindenki kivétel nélkül nagyon ügyes és lelkes szakács, és nagyon szeretjük a népi ételeket. És úgy gondoltuk, hogy egy ilyen ünnepnapot próbáljunk meg összehozni Zalaszentgyörgyön, ahol egy komplex népművészeti fesztivállal ünnepeljük meg a népi gasztronómiát."

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!