2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Tizenharmadik éve hívják fel a figyelmet a kultúrházakra

Hír TV

2019. február 15., péntek 17:02, frissítve: péntek 18:10

Több, mint ezer programmal várják a közönséget a művelődési házak a hétvégén. A Kultúrházak Éjjel-Nappal elnevezésű eseményt már tizenharmadik éve rendezik meg, hogy felhívják a figyelmet a művelődési házakra. Idén Gödöllő, Kecskemét és Erdőkertes a kiemelt helyszínek, de két európai főváros, Bécs és Bukarest is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Táncos előadásoknak, koncerteknek és több iskola utáni foglalkozásnak adnak helyet a művelődési házak, amelyek az év szinte minden napján a közönség rendelkezésére állnak.

„Lehet kultúra nélkül élni, csak semmi értelme. A tréfát félretéve ez egy ösztönös és belülről jövő kényszer. Idézzük vissza ennek a kétezer éves kultúrkörnek az első pillanatait. Ki szólt az ősembernek, hogy az előtte heverő csontokból doboljon, vagy éppen fújja rajta a magáét, vagy fessen a falakra? Tehát ez egy nagyon erős. a fajunkra kivételesen jellemző különlegesség” – mondta Novák Péter, művész, a program védnöke.

A Magyar Népművelők Egyesületének elnöke szerint 10 ezer ember dolgozik a kultúrházakban akár ünnepekkor is, évente pedig több tízezer program zajlik le az intézményekben összesen mintegy 28 milliós látogatószámmal. Erre próbálja felhívni a figyelmet a most hétvégén zajló Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozat.

„Az akció az országszerte zajlik. Több, mint 350 intézményben és közel 1500 helyszínen több, mint 1000 program fog megvalósulni az elkövetkezendő 3 napon. Gödöllőn az egész rendezvénysorozat megnyitója zajlott le. De Magyarország szinte minden nagyobb művelődési intézménye csatlakozott” – mondta Bordás István.

A kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár az esemény megnyitóján elmondta, a minisztérium még 2017-ben állt az idén tizenharmadik alkalommal megtartott rendezvény mellé, mert annak fő célkitűzései egybeestek a kormányzat elképzeléseivel.

„Az esemény célkitűzése egybe esik a kormányzat célokkal. Mégpedig, hogy a helyi közösségi élet fejlesztését, a helyi közösségi értékeket támogassuk. Ennek legmegfelelőbb helyszínei a művelődési házak. Az ott dolgozók fejlesztő munkájukkal és kreativitásukkal azon munkálkodnak, hogy növeljék a települések megtartóerejét és teret biztosítsanak a közösségek kialakításához, formálásához” – mondta Krucsainé Herter Anikó.

Hozzátette, a program tavaly a kulturális intézmények sokszínűségére próbálta felhívni a figyelmet, idén pedig az értékteremtő munkára, amely az ország sok-sok művelődési házában folyik.