2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Színes

Tiszaugon folytatja téli pihenőjét 89 mentett denevér

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tiszaugi denevértornyában talált új otthonra és folytatja téli pihenőjét 89 mentett, rőt koraidenevér - közölte az intézmény az MTI-vel.

  • Tiszaugon folytatja téli pihenőjét 89 mentett denevér

A tájékoztatás szerint a 89 példány között van egy 68 egyedből álló kolónia is, amely Budapest XXII. kerületéből került be a Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentő központjába tavaly decemberben. Szokatlan helyen, egy felújítandó lakás teraszán, a lomok között bukkantak rá a lakók az állatokra, és rögtön értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatát.

A telelésükben megzavart állatok sorsa az emberektől függ, túlélésük szempontjából kulcsfontosságú, hogy mihamarabb a megfelelő kezekbe kerüljenek - olvasható a közleményben.

A további 21 példány az ország több pontjáról érkezett a télen, a legtöbbjüket legyengülve, a járdán találták. A mentőhelyen megerősödött állatok készen álltak a szabadon engedésre, de mivel a denevérek ilyenkor még telelnek, egy mesterséges telelőhelyre, úgynevezett denevértoronyba kerültek.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 14 ilyen torony van. Ezek rendszerint 6-8 méter magas, betonból vagy fából készült építmények, a magasban egy szűk berepülőnyílással. Itt több száz denevér is biztonságosan telelhet, és a szaporodásukhoz is megfelelő körülményeket találnak.

A rőt koraidenevér (Nyctalus noctula) Magyarország leggyakoribb denevérfaja. Gyakran megfordul lakott területen és erdőkben is, rendkívül alkalmazkodó. Tömeges lehet az előfordulása a panelházak hasadékaiban, régebbi épületek tetőszerkezetében. Itt sokszor zavarják a lakókat, mivel hangos az állatok cincogása, az ürülékükkel bepiszkítják a párkányt és néha a szobába is berepülnek. Erdős területeken a fák odvaiban, kéregrepedésekben bújnak meg.

Novembertől márciusig téli álmot alszanak, de ha enyhe az idő és kissé felmelegszik a levegő, kirepülnek a búvóhelyükről és télen is vadásznak. Gyorsröptűek, sebességük elérheti az óránkénti 50 kilométert. Repülés közben folyamatosan hallatják ciccegésszerű hangjukat. Egy denevér egy éjszaka akár ezer szúnyogot is elfogyaszt, de egyéb repülő rovart is zsákmányolnak. A rőt koraidenevérek pedig kifejezetten kedvelik a nagyobb bogarakat, például a különböző cserebogarakat is. Magyarországon 28 denevérfaj él, mindegyik védett. Ha valaki denevért talál épületbontás, felújítás, szerelés vagy korhadt fa kivágása közben, akkor az illetékes nemzetiparki igazgatóságot kell értesíteni - írták.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Reykjavíkban vívja első Eb-selejtezőjét, majd három nappal később hazai pályán fogadja az olasz együttest.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!