Jubileumi programmal és minden eddiginél több kiállítóval várta a látogatókat a XV. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál. Igazi sajtkülönlegességeket kóstolhattak a gasztronómia szerelmesei. A Magyardombegyházi Sajtműhelyben dolgozók a közmunkaprogramból kerültek a munkaerőpiacra.
„Közmunkások voltak, de most már szociális szövetkezet dolgozói, normális bérért. Végül is, effektíve ugyanazt csinálják, mint a közmunkaprogramban, de itt már normális fizetést kapnak” – mondta a sajtműhely egyik munkatársa.
Több mint 300 borból álló mustra előzte meg a fesztivált, a Balaton-felvidéki Romsics Pince három ezüstérmet nyert a három nevezett bortételével. „Én, a saját szakmai szemmel azt gondolom, hogy jó évjárat volt. Kicsit nehéz volt belőni a szüreteknek az időpontját, de hogyha ezt sikerült a borásznak, a megfelelő érettségi állapotot megtalálni, akkor jó évjáratot lehet ebből hozni” – emelte ki Romsics Bence.
A fesztivál főszervezője szerint 15 év alatt nem csak a kiállítók száma nőtt meg látványosan, de tízszer annyi látogató kereste fel őket idén, mint az első évben. „De igazán itt a fogyasztási kultúra, a borkultúra, a sajtkultúra fejlődése a hihetetlen, hogy min ment keresztül. Kicsit a borkultúra előbb volt, úgy éreztük, hogy ezért kell a sajtosokat nekünk felkarolni, és ezért indítottuk el az első pertől kezdve az Év sajttermelője címét, ugyanis Magyarországon ez a rendezvény, ami jogosult, hogy kiadhatja ezt a címet” – nyilatkozta Ferenc Vilmos.
A XV. Magyarországi újbor és sajtfesztiválon díjazták a legjobb borok és sajtok mellett a legjobb ásványvizet és a legszebb, leggondozottabb hazai szőlőültetvényt is.