2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Színes

Tengernyi bor és seregnyi fajta sajt várta az ínyenceket

Újbor és sajtfesztivált rendeztek Budapesten a Vajdahunyadvárban. A minőségi gasztronómiára nyitott közönség a Kárpát-medence elismert borászainak 300-500 féle borát és több mint 80 kiváló kézműves sajtot kóstolhatott meg.

  • Tengernyi bor és seregnyi fajta sajt várta az ínyenceket

Jubileumi programmal és minden eddiginél több kiállítóval várta a látogatókat a XV. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál. Igazi sajtkülönlegességeket kóstolhattak a gasztronómia szerelmesei. A Magyardombegyházi Sajtműhelyben dolgozók a közmunkaprogramból kerültek a munkaerőpiacra.

„Közmunkások voltak, de most már szociális szövetkezet dolgozói, normális bérért. Végül is, effektíve ugyanazt csinálják, mint a közmunkaprogramban, de itt már normális fizetést kapnak” – mondta a sajtműhely egyik munkatársa.

Több mint 300 borból álló mustra előzte meg a fesztivált, a Balaton-felvidéki Romsics Pince három ezüstérmet nyert a három nevezett bortételével. „Én, a saját szakmai szemmel azt gondolom, hogy jó évjárat volt. Kicsit nehéz volt belőni a szüreteknek az időpontját, de hogyha ezt sikerült a borásznak, a megfelelő érettségi állapotot megtalálni, akkor jó évjáratot lehet ebből hozni” – emelte ki Romsics Bence.

A fesztivál főszervezője szerint 15 év alatt nem csak a kiállítók száma nőtt meg látványosan, de tízszer annyi látogató kereste fel őket idén, mint az első évben. „De igazán itt a fogyasztási kultúra, a borkultúra, a sajtkultúra fejlődése a hihetetlen, hogy min ment keresztül. Kicsit a borkultúra előbb volt, úgy éreztük, hogy ezért kell a sajtosokat nekünk felkarolni, és ezért indítottuk el az első pertől kezdve az Év sajttermelője címét, ugyanis Magyarországon ez a rendezvény, ami jogosult, hogy kiadhatja ezt a címet” – nyilatkozta Ferenc Vilmos.

A XV. Magyarországi újbor és sajtfesztiválon díjazták a legjobb borok és sajtok mellett a legjobb ásványvizet és a legszebb, leggondozottabb hazai szőlőültetvényt is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Tőzike tanösvényből összesen három található Magyarországon, amiből a legismertebb a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található Csáfordjánosfa mellett. A becslések szerint 15 millió tő virág borítja fehérbe a tanösvény körüli erdő talaját. Idén korábban érkezett a virágzás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!