2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Tartanak a férfi taxisofőröktől a nők

2013. március 8., péntek 15:58

Afganisztánban csak a tálib rendszer 2001-es bukása után nyerhették vissza alapvető jogaikat a nők és térhettek vissza a munkaerőpiacra, miközben az Egyesült Államokban már több mint száz évvel korábban megünnepelték a nemzetközi nőnapot.

A nőnap eredete 1857-re tehető, amikor március 8-án jobb munkakörülményekért és magasabb fizetésért tüntettek New Yorkban a textiliparban dolgozó nők.

A 16 milliós Új-Delhit gyakran nevezik az erőszak városának, a gyengébbik nem elleni támadások mindennaposak. Az egyedül utazó nők érthető okokból nem szívesen választanak férfi sofőrt. Ennek az igénynek a kielégítésére jött létre 2010-ben a kizárólag női sofőrökkel dolgozó taxiszolgálat, amelyet csak nők vehetnek igénybe.

A cégnek jelenleg kilenc sofőrje van, de terveik szerint év végéig elérhetik a tizenöt fős létszámot is. A jelentkezők néhány hónapig egy tanfolyamon vesznek részt, ahol angolul tanulnak, és vezetéstechnikai órákat is vesznek. „Valami olyat akartunk létrehozni, ami a nőknek tartós munkalehetőség, és ami segít nekik kilábalni a szegénységből”– mondta Nayantara Janardhan cégvezető.

 

Afganisztánban is javul a nők helyzete

 

A nők élete az elmúlt évtizedekben Afganisztánban is sokat változott. Az üzemekben megfigyelhető a női munkaerő előretörése, egyes helyeken arányuk a 90 százalékot is eléri. A tálib vezetés időszakában ez elképzelhetetlen lett volna. „Burka nélkül nem léphettünk ki az utcára. Ha a tálibok megláttak egy nőt az utcán, volt hogy bántalmazták, vagy elvezették”– osztotta meg tapasztalatait egy afgán nő.

A közép-ázsiai államban csak a tálib hatalom 2001-es megdöntését követően nyerték vissza alapvető jogaikat a nők az oktatásban, a politikai életben és a munkaerőpiacon.

Forrás: Hír TV