2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Színes

Suhajda Szilárd megérkezett a Mount Everest alaptáborába

Suhajda Szilárd hegymászó az előzetes terveknek megfelelően kedden megérkezett a Mount Everest alaptáborába. Ezzel egyidőben sikeresen lezárult a Kyocera Everest Expedíció első fázisa, az úgynevezett előakklimatizációs időszak, mely során a mászó két héten keresztül 4400 és 5800 méter között készült a folytatásra - olvasható a Kyocera Everest Expedíció 2023 szervezői által kedden MTI-hez eljuttatott közleményben.

  • Suhajda Szilárd megérkezett a Mount Everest alaptáborába

Mint írják, a vállalkozás következő fejezetét a tényleges hegymászótevékenység kezdete, valamint a hegyen történő további akklimatizáció jelenti: ezalatt, várhatóan a következő 3-4 hét során a hegymászó hozzászoktatja szervezetét a 7-8000 méteres magasságban jellemző légnyomásváltozáshoz, így a ritka levegőhöz, valamint a további mászáshoz és táborozáshoz szükséges felszerelést szállít fel a hegyre; mindezt önállóan, csakis saját erejére támaszkodva - olvasható a közleményben.

Az összegzés felidézi, hogy Suhajda Szilárd március 23-án indult Magyarországról Nepálba, hogy a Himalája hegységrendszerének - egyben Földünk - legmagasabb hegycsúcsára tiszta módszerekkel, mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül kíséreljen meg feljutni. A Himalája legmagasabb, 8848 méteres csúcsát magyar állampolgár így még soha nem érte el.

A tájékoztatás szerint a legelső palack nélküli megmászás a világhírű páros, Reinhold Messner és Peter Habeler nevéhez fűződik. 1978-ig a szakma és a tudomány úgy vélte, hogy ez egy lehetetlen feladat. Az azóta eltelt 45 év során a Mount Everest csúcsát elérők alig 2 százaléka jutott fel palack nélkül a legmagasabb pontra. Ez világszinten alig több mint 200 megmászást jelent, de jellemzően ezen mászókat is serpa teherhordók vagy komoly háttércsapat segítették.

Suhajda Szilárd önálló, független mászóként mozog majd a hegyen, minden felszerelését saját maga szállítja, magaslati táborait egyedül építi ki, és az alaptábor fölött semmilyen egyéb erőforrást, más expedíciók táborait, vagy az előretolt alaptábor szolgáltatásait nem veszi igénybe. A kritikus szakaszokon kihelyezett úgynevezett fix köteleket használja, így tudja magát biztosítani s ezáltal tud egyedül mozogni az útvonalon - írják.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 csúcsmászására az akklimatizációs időszakot követően, várhatóan május második felében kerülhet sor - áll az összegzésben.

Borítókép: A Mount Everest (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!