2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Sixtus-kápolna, ahogyan Michalengelo megálmodta

2013. november 26., kedd 11:46

A Pannon Egyetem informatikai kara is részt vesz abban a nemzetközi kutatásban, amely a Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását újítja meg. Az egyetem kutatói egyedülálló módszerrel a lámpák fényeinek színképét olyanra hangolják, hogy a látogatók úgy láthassák a színeket, ahogy azt annak idején Michelangelo is láthatta.

A spektro radiométerrel a fényforrások színképeinek eloszlását tudják mérni, ezzel a műszerrel vizsgálják a Sixtus-kápolna freskóinak színeit is, annak a nemzetközi kutatásnak a részeként, amely a freskók megvilágítását újítaná meg. A kutatásban öt ország, hat intézménye – köztük a Pannon Egyetem – vesz részt.

– Nagyon sok műszaki fejlesztésünk van, ezek beépülnek különböző termékekbe-eszközökbe. Versenyképes folyamatokat fejlesztünk, de az, hogy a világ egyik legfontosabb műemlékénél hasznosítják az eredményeinket, az egy nagyon különleges dolog – mondja Friedler Ferenc, az egyetem rektora.

A Sixtus-kápolna világításának megújítása sokrétű feladat, a veszprémi kutatócsoport a fényforrások emberi látásra és az emberi környezetre kifejtett hatásával foglalkozik. „A mi feladatunk azoknak a LED színképeknek a kiválasztása, amelyek alkalmasak arra, hogy a képeket olyan formában láthassa a közönség, ahogy a festő azt annak idején megálmodta” – magyarázza Schanda János, a kutatólaboratórium vezetője.

A projekt várhatóan 2014 februárjában zárul. Michelangelo halálának 450. évfordulóján a közönség már megújult színpompában láthatja a kápolnát.

Forrás: Hír TV