2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Rekordszámú induló és szokatlan meleg a szezonzárón

Hír TV

2018. november 3., szombat 18:50

Szezonzáró vitorlásversenyt rendeztek Balatonkenesén. A Dér Kupán általában már hideg, és sokszor ködös az időjárás, de ezúttal tavaszias körülmények várták a hajósokat.

Rekordot döntött idén a Dér Kupára nevezők száma, 130 hajó állt rajthoz Balatonkenesén.

„Maga a verseny, egy nem túl hosszú távon, Balatonkeneséről indul, elmegy Balatonaligáig, onnan a Kenese Marina Port előtt van egy bója, azt kell venni, és aztán a kikötő előtt befutni” – mondta Bodnár Imre, a Dér Kupa szervezője.

A balatoni viharjelzés rendszere október 31-ig üzemelt, így a hajósoknak ilyenkor sokkal körültekintőbben kell vízre szállniuk. Hamarabb sötétedik, és a köd is gyorsan leszállhat, ezért tájékozódást segítő eszközt mindig érdemes vinni.

„Az őszi vitorlázás szélsőséges időjárást hozhat, mind a két értelemben. Ahogy ma elnézzük, napsütés lesz és nagyon gyenge szél, de lehetne nagyon viharos időjárás is, és különösen az alacsony vízhőmérséklet tartogat veszélyeket. Ilyenkor nem élmény a vízbe esni, ezért általában a mentőmellény viselése mindvégig kötelező” – mondta Viszkei György.

A modellvitorlázók is versenyt rendeztek, ugyanúgy bójákat kellett kerülni, de a távolságok jóval kisebbek voltak. A kishajókat tulajdonosaik a partról, távirányítóval vezetik.

„Megpróbáljuk beállítani a szélnek megfelelő beállításokat, és utána a kormánnyal és a vitorlával – a kormány az természetesen szervokormány – a vitorlát meg behúzni tudjuk, és a szél viszi ki tulajdonképpen, mint a nagy hajónál. A szabályok is tulajdonképpen ugyanazok, csak kishajóban mérve” – mondta Nagy Ferenc, modellező.

A vitorlázóélet a Dér Kupa után sem ér véget a Balatonon, lesz decemberben Mikulás regatta és év végére szilveszteri regattát is terveznek, ha nem fagy be addig a tó.