2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Színes

Rekordmeleget mértek az Északi-sark közelében

Rekordmeleget, 21 Celsius-fokot mértek vasárnap Alertben, a Föld legészakibb lakott helyén, amely 900 kilométerre van az Északi-sarktól, ezen a mérőállomáson ez abszolút rekord - közölte kedden a kanadai meteorológiai szolgálat.

  • Rekordmeleget mértek az Északi-sark közelében

Ez nem mindennapos jelenség, és példája annak a több száz más rekordhőmérsékletnek, amit a globális felmelegedés okoz - mondta Armel Castellan, a kanadai környezetvédelmi tárca meteorológusa az AFP francai hírügynökségnek.

A 82. szélességi körön létrehozott állandó katonai támaszpont, Alert - amely egyebek között az orosz kommunikáció figyelésével foglalkozik - 1950 óta meteorológiai állomásként is szolgál.

Július 14-én 21 Celsius-fokot mértek, július 15-én 20 Celsius-fokot.

"Ez abszolút rekord, soha nem tapasztaltunk ilyet" - tette hozzá Castellan.

Kedd délben már csak 17 Celsius-fok volt, de délután még emelkedhet a hőmérséklet - mondta a meteorológus.

A korábbi rekordot, 20 Celsius-fokot 1956. július 8-án mérték; 2012 óta azonban több nyári napon is mértek 19 és 20 Celsius-fokot.

A júliusi átlaghőmérséklet Alertben 3,4 Celsius-fok.

A mostani meleget egy Grönland fölött elhúzódó magas nyomású léghullám okozza, ami kivételes jelenség a térségében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!