2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Régészeti feltárás Abasáron

2021. május 6., csütörtök 21:37

A Kárpát-medence legnagyobb léptékű régészeti feltárása zajlik Abasáron, ahol mintegy ezer négyzetméteren találták meg az Aba család temetkezési helyét és Aba Sámuel királyi központját. A Heves megyei faluban várhatóan a harmadik magyar király sírját is feltárják.

Két ember, vélhetően családtagok sírját tárja fel Abasáron. A fakoporsót egy közel másfél tonna súlyú fedlappal takarták be, amelyen az Aba-család turult ábrázoló címere látható. A Magyarságkutató Intézet munkatársai Aba Sámuel, harmadik magyar király uralkodói központját találták meg, aki 1042-ben adományozta ezt a területet a bencés rendnek. A lelőhelyen várhatóan a király sírját is feltárják, akit halála után Feldebrőn temettek el, majd testét ide szállították.

A temetkezési hely mellett a legfontosabb lelet a bencés kolostor 45 méter hosszú és tíz méter széles főtemploma, valamint a hozzá tartozó templomszárnyak.

A Magyarságkutató Intézet feltárását a kormány támogatta. Az eredményeket a régészeti munka befejezése után a tervek szerint egy látogatóközpontban tekinthetik meg az érdeklődők.

Magyarországon az 1830-as évek óta nem tártak fel érintetlen királysírt, így az abasári lelőhely a Kárpát-medence legnagyobb léptékű régészeti felfedezése a vidéki királyi udvarházak és temetkezőhelyek sorában.

 

HírTV