Nem olcsó a süllő, egységesen 9500 forint volt kilogrammja a Szigligeti Süllőfesztiválon. Mégis több ezren látogatnak ki minden évben a rendezvényre. Parázs felett pirítva vagy paprikás lisztbe forgatva, olajban sütve is ínycsiklandó fogás. Akár 5 tonnát is eladnak a halsütödék a fesztivál ideje alatt.
„Paprikás lisztbe forgatjuk be a besózott, beirdalt halat, majd hideg vízbe belemártjuk, tehát lesz egy glazúr rajta, utána még egyszer paprikás liszt, tehát dupla réteg paprikás liszt van rajt, és ezt jó forró olajba tesszük bele. Nagyon jó ropogósra sül, de mégis omlik, és szaftos marad, tehát bezárja kvázi a szaftokat a halba” – magyarázta Vincze Péter, a Kikötő Étterem étteremvezetője.
A süllőfesztivál Szigliget egyik legnagyobb tömegeket vonzó rendezvénye. A polgármester szerint egész éves turizmust csak úgy lehet elérni, ha a nyári szezonon kívül is várják szolgáltatások a vendégeket.
„Nagyon sokan látogattak el a jégpályára, nagyon sokan vették igénybe a szaunát, nagyon sokan voltak tavaly is a süllőfesztiválon, az újévi csobbanáson, nagyon sokan csak sétálni jönnek le a strandra, és örülnek annak, hogy télen is van egy nyitva tartó vendéglátó egység, vizes blokk, tehát én úgy gondolom, hogy a Balatonnak ez a jövője” – nyilatkozta Balassa Balázs.
Az idei a 13. süllőfesztivál volt a sorban. A rendezvény október 22-ig tart.