2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Óva intenek a méhektől a szakemberek

2014. június 6., péntek 11:07, frissítve: szombat 09:44

Az enyhe tél miatt a korábbi éveknél is nagyobb számban rajzanak a méhek. A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy ne próbálják meg bolygatni a rajokat, mert a méhcsípés egyeseknél allergiás rohamot is okozhat.

Regős Rodion harminc éve méhész, száz családdal dolgozik. Az idei enyhe télnek köszönhetően a rovarok rajzása a korábbi éveknél is nagyobb számban jelentkezett, eddig 22 család hagyta el a kapatárait. Tapasztalatának köszönhetően valamennyit be tudta fogni. Azoknak, akik fán vagy épületekben rajzó méheket találnak, azt tanácsolja, forduljanak szakemberhez „Elsősorban ne nyúljanak hozzá. Nem kell őket piszkálni. Kerüljék el, főleg az, aki esetleg érzékeny és allergiás a méhcsípésre. Hagyják békén, szóljanak egy méhésznek, és be lehet őket szépen gyűjteni” – mondta Regős Rodion.

A méhek, darazsak csak saját védelmük érdekében támadnak. Közvetlen sérülés, vagy életveszély esetén a katasztrófavédelem is eltávolíthatja a rajzó rovarokat. „Ha a nyelv, illetve arctájékon éri az embereket a csípés, a kialakuló helyi duzzanat miatt könnyen fulladást is okozhatnak ezek a csípések. Több rovarcsípés, a szakirodalom szerint már 10 csípés esetén, mindenképpen kórházba kell menni, hiszen az allergiás reakció elhúzódhat akár 10 órán keresztül is” – mondta Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


Egy méhcsalád ára húszezer forint körül van, ezért ha a rajzó rovarokat nem sikerül befogni, az jelentős veszteséget jelent a gazdának. „A rajzó méhek esetében ugye tapasztalhatjuk azt, hogy jelentős egyedszám csökkenés következik be a méhcsaládban egyrészt, másrészt pedig méz elvonással is jár a kaptárból” – mondta May Gábor, a Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója.

A méhészek szerint idén nem várható kiemelkedő termés, mert a repce és az akác is gyorsan levirágzott.

Forrás: Hír TV