2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Színes

Óva intenek a méhektől a szakemberek

Az enyhe tél miatt a korábbi éveknél is nagyobb számban rajzanak a méhek. A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy ne próbálják meg bolygatni a rajokat, mert a méhcsípés egyeseknél allergiás rohamot is okozhat.

Regős Rodion harminc éve méhész, száz családdal dolgozik. Az idei enyhe télnek köszönhetően a rovarok rajzása a korábbi éveknél is nagyobb számban jelentkezett, eddig 22 család hagyta el a kapatárait. Tapasztalatának köszönhetően valamennyit be tudta fogni. Azoknak, akik fán vagy épületekben rajzó méheket találnak, azt tanácsolja, forduljanak szakemberhez „Elsősorban ne nyúljanak hozzá. Nem kell őket piszkálni. Kerüljék el, főleg az, aki esetleg érzékeny és allergiás a méhcsípésre. Hagyják békén, szóljanak egy méhésznek, és be lehet őket szépen gyűjteni” – mondta Regős Rodion.

A méhek, darazsak csak saját védelmük érdekében támadnak. Közvetlen sérülés, vagy életveszély esetén a katasztrófavédelem is eltávolíthatja a rajzó rovarokat. „Ha a nyelv, illetve arctájékon éri az embereket a csípés, a kialakuló helyi duzzanat miatt könnyen fulladást is okozhatnak ezek a csípések. Több rovarcsípés, a szakirodalom szerint már 10 csípés esetén, mindenképpen kórházba kell menni, hiszen az allergiás reakció elhúzódhat akár 10 órán keresztül is” – mondta Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


Egy méhcsalád ára húszezer forint körül van, ezért ha a rajzó rovarokat nem sikerül befogni, az jelentős veszteséget jelent a gazdának. „A rajzó méhek esetében ugye tapasztalhatjuk azt, hogy jelentős egyedszám csökkenés következik be a méhcsaládban egyrészt, másrészt pedig méz elvonással is jár a kaptárból” – mondta May Gábor, a Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója.

A méhészek szerint idén nem várható kiemelkedő termés, mert a repce és az akác is gyorsan levirágzott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!