2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Színes

Ökológiai veszélyt jelenthet az új faj megjelenése

Egy távol-keleti kagylófaj boríthatja fel a Balaton vizének ökológiai egyensúlyát. Az úgynevezett amuri kagyló 2006-ban jelent meg a tóban, és lassan kiszorítja az őshonos élőlényeket. A kutatók szerint folyamatosan figyelni kell a betelepült fajokat, hogy felkészüljenek egy, a nyárihoz hasonló kagylópusztulásra.

Oroszország keleti részéről, az Amur folyó vidékéről származik ez a zömökebb, kevésbé hosszúkás alakú kagyló. Nem őshonos a Balatonban. Az amur és a busa betelepítésekor, a halak bőrében megbújó kagylólárvaként kerülhettek a magyar tengerbe.

A tihanyi ökológiai kutatóközpontban vizsgálják a betelepült kagylófajokat. A nagyobb testű amuri mellett újabbakat is felfedeztek.

– Az őshonos fajokra jelent veszélyt a kagyló jelenléte, egyéb szempontból megtelepedésre alkalmas felületet jelent ez más inváziós kagylók számára – fogalmazott Balogh Csilla, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

A Balatonban az elmúlt néhány évben már megfigyelték az amuri kagylók nagyarányú pusztulását, főleg a Keszthelyi-öböl térségében. A kutatók most azt vizsgálják, hogy milyen fertőzés állhat a háttérben. Nyáron a balatoni halászat munkatársai gyűjtötték össze az elpusztult kagylókat.

A szakemberek szerint mindent el kellene követni, hogy a lehető legpontosabban megismerjék a betelepült kagylókat, ezért pályázatot adtak be a további kutatások finanszírozására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!