2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 22:50

Színes

Nemzet Művésze: 69-en részesülnek az elismerésben

69 Kossuth-díjas, 65 év feletti alkotó kaphatja meg a Nemzet Művésze díjat. Az elismerést az Országgyűlés alapította azért, hogy méltó életkörülményt biztosítsanak a kimagasló teljesítményt nyújtó művészeknek.

A díjat tíz kategóriában ítélik oda, így mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós és Marton Éva is részesülhet az elismerésben. Az életjáradék havi összege 2014-ben 655 500 forint. A díj odaítéléséről tizenegy, Kossuth-díjjal kitüntetett művész dönt.

„Voltak művészeti területetek, amelyek jelentős társadalmi és anyagi méltatást adtak és megélhetést biztosítottak, de nem minden területen, ezen a helyzeten gondoltunk változtatni azzal, hogy a Nemzet Művésze díj létrejöjjön. Az is hangsúlyos, hogy nem állami csúcsdíj, hiszen az állami nemzeti csúcsdíjon, a Kossuth-díjon alapul a díjazás személyi lehetősége” – mondta Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!