2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Nem csak láthatták, át is élhették a 170 évvel ezelőtti eseményeket

Hír TV

2019. március 16., szombat 17:48, frissítve: szombat 18:11

A huszárok életét ismerhetik meg az érdeklődők a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum háromnapos rendezvényén. A Skanzenben azonban nem csak tárgyakat láthatnak, hanem hagyományőrzők segítségével át is élhetik a 170 évvel ezelőtti eseményeket.

Amire egy huszárnak szüksége lehet, azt beszerezhetik a gyerekek a szentendrei Skanzen 48-as rendezvényén. A legkisebbek például fakardokat készíthettek. A kard mellett pedig lóval is felszerelhetik magukat.

A néprajzi múzeum a kézműves foglalkozásokkal az 1800-as éveket kívánja feleleveníteni. A Skanzen közönségszolgálati osztályvezetője szerint az élményeken keresztül könnyebb megérteni a kor szokásait.

„Fontosnak érezzük, hogy március 15-én nyitásunk előtt, szezon előtt tartsunk egy ilyen nagy ünnepséget, nagy rendezvényt, ahol a családok jól érezhetik magukat, átélhetik a huszártábort, huszáréletet, az egész 1848-as szabadságharcot, hiszen rengeteget tanulnak erről a történelemórán, de nem mindenki látott életben huszárt nyilvánvalóan, és ez az élményszerűség jobban elmélyíti a tudásanyagot, ami kíséri az iskolai ismereteket is” – mondta Faár Tamara.

Az érdeklődők kétóránként lovasbemutatót is láthatnak, ahol megismerhetik az 1800-as évek katonai viseleteit, a páncéltípusokat, illetve a betyárok szerepét a csatákban.

„Ennek a bemutatónak és igazából az egész egyesületnek és mindennek az a célja, hogy a magyar kultúrának ezt a nagyon fontos részét, ezt a magyar könnyűlovas, huszár lelkületiséget népszerűsítse, és valahogy megpróbálja az emberek fejébe beleverni, hogy ezt nem csak nézni kéne, ezt megélni kéne, mert a nemzet fennmaradásának talán egyetlen záloga az, hogyha a kultúránkat megőrizzük” – mondta Juhász Dénes.

A Skanzen vasárnap estig várja a látogatókat az 1848-as huszáros hétvégéjére.