2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Színes

Negyvenkilenc rákosi viperát telepítettek a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba +videó

Rákosi viperákat telepítettek a Fertő-Hanság Nemzeti park területeire. Csak Magyarországon és Erdélyben él ez a fokozottan védett kígyó, amelynek állománya most újabb félszáz egyeddel bővült a viperavédelmi program segítségével.

  • Negyvenkilenc rákosi viperát telepítettek a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba +videó

Takács Gábor természetmegőrzési szakreferens, Fertő-Hanság Nemzeti Park: „A Fertő magyar oldalán soha nem élt rákosi vipera, az osztrák oldalról vannak adataink, az 1980-as években látták utoljára ezt a fajt Ausztriában, onnan ki is pusztult arról a területről már, az élőhelye is megszűnt, viszont az elmúlt 30 év természetvédelmi kezelése lehetővé tette azt, hogy ezt a fajt meg tudjuk telepíteni, hogy egy új állományt hozzunk létre.”

Rákosi Mátyás kormányzása alatt, politikai okokból: parlagi- és rákosréti viperának is nevezték ezt a hüllőt, amely az élőhelyek szűkülése miatt szinte kihalt.

Pellinger Attila természetmegőrzési osztályvezető, Fertő-Hanság Nemzeti Park: "Rákosi viperát engedtünk szabadon, a tenyészközpontból kaptuk ezeket, egy olyan élőhelyről, ahonnan ez az állat már korábban kipusztult, nem állomány megerősítési, hanem állomány visszatelepítési céllal került ki. Azt kell tudni a rákosi viperáról, hogy ennek ép populációja él Magyarországon, a Duna-Tisza-közén, illetve a Hanságban."

A rákosi vipera gyenge mérgű kígyó, marása rendkívül ritkának mondható, a tünetek pedig helyi jellegűek. Az élőhely adottságaira és az időjárási körülményekre is rendkívül érzékeny, ezért védelme nagy szakértelmet kíván.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Akkor ma este hajrá, Törökország és hajrá, Portugália!

Akkor ma este hajrá, Törökország és hajrá, Portugália!

Ma folytatódik a labdarúgó-Európa-bajnokság és eldől a magyar labdarúgó-válogatott sorsa. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata akkor biztosan továbbjutjut a legjobb 16 közé, ha Törökország nem kap ki Csehországtól, valamint Grúzia sem nyer Portugália ellen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!