2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Nagy ugrás lehet a NASA kis lépéséből

A NASA szerint minden kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy víz van a Holdon. Ez egy állandó holdbázis kialakításában is segítséget jelenthet. Donald Trump tavaly indította újra az amerikai holdprogramot, 2021-ig küldenének újra embert a legközelebbi égitestre.

  • Nagy ugrás lehet a NASA kis lépéséből

Egyelőre csak a homokozóban működik, de pár éven belül egy japán robot bizonyíthatja, hogy víz van a Holdon. A gép nem csak megtalálni, de felhasználni is képes a vizet: hidrogénre és oxigénre bontja és üzemanyagként használja, hogy ne kelljen azt is sok pénzért felvinni a világűrbe.

„A leszálló egység nagyon könnyű, tehát olcsóbb szállítani. Minden kiló teher világűrbe juttatása 1 millió 200 ezer dollár, tehát minden súlycsökkentés megtakarítást jelent” – mondja az iSpace kommunikációs vezetője.

Neil Armstrong 1969-ben mondta szállóigévé vált mondatait. A NASA tavaly óta készül egy újabb kis lépésre, amiből nagy ugrás lehet. Donald Trump tavaly decemberben írt alá egy elnöki rendeletet, ami újraindítja az 1972-ben leállított holdprogramot, és a cél újra embert küldeni a Földhöz legközelebbi égitestre.

„Ezúttal nem csak elhelyezzük a zászlónkat és ott hagyjuk a lábnyomainkat, hanem megteremtjük egy későbbi Mars küldetés alapjait” – ígérte Donald Trump amerikai elnök.

A tudósok 2010 óta sejtik, hogy a Hold felszínén víz van, és a NASA a hét elején jelentette be, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy víz van a Holdon, ami akár az ottani élet alapja is lehet, egy állandó holdbázis létrehozásához pedig mindenképp jól jönne

„A mostani Hold-misszió egészen más lesz, mint a korábbiak. Most egy fenntartható vállalkozást kell kiépítenünk. A fenntarthatóság nem csak olcsóbb projektet jelent. Újra felhasználható rakétákat, többször használható leszállóegységeket akarunk, és egy Hold-közeli űrállomást, ahonnan a Holdra szállások, illetve már világűrbeli missziók is könnyen indíthatók” – sorolta a terveket a NASA vezetője.

Az amerikai űrügynökség augusztus elején mutatta be az új űrhajósait. Amerika 2011 óta nem küldött saját járművel saját asztronautát az űrbe, csak az orosz teherűrhajókat és a nemzetközi űrállomást használták. Donald Trump többek között arra hivatkozva indította újra a Hold-projektet, hogy a NASA inkább holdkutatással foglalkozzon, mint a Föld klímaváltozásának a vizsgálatával.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!