2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Célpont 18:00

Színes

Múzeumot rendeztek be a felújított bakterházban

Felújították a bakterházat Csempeszkopácson. A falun át vezető vasutat negyven éve bezárták, a síneket felszedték, a kiszolgálólétesítmények azonban megmaradtak. Az épület felújítására az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával nyolcmillió forintot fordítottak. A szombat délután átadott egykori vasúti őrházban múzeumot rendeztek be.

Az eredeti vasúti sín egy darabja és egy talpfa a csempeszkopácsi állomásról. A tárgyakat egy lelkes gyűjtő tartotta meg emlékbe, most a felújított bakterház kiállításának részei. Sokat jelentett az itt élőknek az egykori 18-as szárnyvonal.

„Nagy forgalmat bonyolított le ez a vonat vagy a vasút abban az időben, amikor még a tsz meg nem kezdődött. A tsz után meg személyforgalmat. 800-1000 ember szállt le erről a tizennyolc kilométeres vonalról, mikor beért a vonat” – mondta az utolsó állomásfőnök.

A Rum–Szombathely-vasútvonalat 1894-ben nyitották meg, nyolcvan éven át működött. 1974-ben gazdasági okokból zárták be. „A létesítményeket szeretnénk megmenteni. Rumban már történt hasonló kezdeményezés, itt, Csempeszkopácson a vasúti töltésen kialakított turisztikai kerékpárút mellett énszerintem ez egy nagyszerű lehetőséget ad egy kis pihenésre kikapcsolódásra az itt kerekezők részére. Egy kis múzeumot rendeztünk be a nagyteremben, és szükség esetében még egy-két éjszakai szállás is biztosítható” – közölte Krenner Róbert, Csempeszkopács polgármestere.


A felújított vasúti őrház átadásakor V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: a vidék épített örökségének megóvása nemcsak gazdaságilag hasznos, de erkölcsi kötelesség is. „A Darányi Ignác Terv az Európai Unió és Magyarország kormányának támogatásával megvalósuló rekonstrukció, felújítás itt, Csempeszkopácson, az egyrészt a helyi közösséget erősíti meg, megőrizve a régmúlt örökségét emlékeit, másrészt szervesen kapcsolódik az egykori vasútvonal mentén kialakuló kerékpáros turizmushoz.”

A falubéliek reményei szerint a kerékpáros turizmus egyik kiszolgáló létesítménye lesz a 8 millió forintból felújított bakterház.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!