Oldalas, dagadó, comb, szalonna – egy hagyományos disznóvágáson az állat minden részét feldolgozzák. Tihanyban már több éve tartanak decemberben látvány-disznótort.
– Az emberek otthon már nem szeretnének disznót vágni, de nagyon szívesen eljönnek ilyen disznótoros rendezvényekre, mert érdekli őket – mondta Papp Róbert étterem-tulajdonos, hozzátéve: csak hát a vele járó procedúra egy panellakásban, egy kertes házban már nem nagyon fér el.
A hagyományos disznóvágáshoz hozzátartozik a szintén a hungarikumnak számító pálinka is.
– Már a disznófogáshoz is szükség volt a férfierőre, ezért úgy kezdték, hogy egy pálinkát leküldtek – fogalmazott Sipos György értékesítési vezető. Utána, a nap folyamán többször is hozzányúltak a pálinkáspohárhoz, ami az egészségükhöz, illetve a bőséges zsíros ételeknek az emésztéséhez nagy mértékben hozzájárult – tette hozzá.
Idén áprilisban lépett életbe a nemzeti értékek védelmére szolgáló hungarikumtörvény. Jelenleg azonban túl sok minden tartozik a hatálya alá – mondja a Hungarikum Szövetség elnöke. Birinyi József szerint ha sok a hungarikum, akkor nincs hungarikum. A tihanyi disznótoron két, több mint 100 kilós sertést vágtak le.