2022. 09. 25. Vasárnap Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 02:00

Színes

Milliárdszámra pusztítják a vadon élő macskák és rókák Ausztrália állatait

A vadon élő macskák és rókák évente 2,6 milliárd állatot pusztítanak el Ausztráliában - derült ki egy új kutatásból, amelyet a Charles Darwin Egyetem tudósai vezettek.

  • Milliárdszámra pusztítják a vadon élő macskák és rókák Ausztrália állatait

Eredményeik szerint az elpusztított állatok között 1,43 milliárd emlős, 697 millió hüllő és 510 millió madár van. A szerdán publikált tanulmány szerzői figyelmeztettek arra, hogy jobb ellenőrzésre van szükség, jobban kell vigyázni Ausztrália őshonos fajaira. Alyson Stobo-Wilson, a tanulmány vezető szerzője elmondta: kutatásuk világosabb képet adott arról, hogy a vadon élő macskák és rókák országszerte milyen hatással vannak a környezetre. "Az emberek azt hiszik, pár macskának és rókának nincs komoly hatása, de ezek összeadódnak" - mutatott rá.

Az Ausztráliában vadon élő 2,8 millió macska évente 815 millió emlőst, 466 millió hüllőt és 265 millió madarat öl meg, összesen több mint 1,5 milliárd állatot. Ám ha a háziállatként tartott macskák pusztítását is hozzáadjuk, akkor a macskák által évente megölt emlősök száma meghaladja az egymilliárd példányt. A kontinensen 1,7 millió róka él, az ország területének 80 százalékán előfordulnak. Kevesebb állattal végeznek, mint a macskák, de nagyobb prédákra, köztük oposszumra és a kisméretű kengurufajra, a vallabira is vadásznak.

A rókák által évente elpusztított 367 millió emlős 29 százaléka tartozik őshonos fajhoz. Sarah Legge, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, a jelentés egyik társszerzője hangsúlyozta: a veszélyeztetett fajok - köztük például a sziklapatkány - a megfelelő védelem nélkül kihalásra vannak ítélve.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Nézőcsúccsal robbant be a hazai mozikba az új krimi-vígjáték, a Nyugati nyaralás. A moziról mások mellett Szervét Tibor nyilatkozik. Teniszpartnerét az egykori profi játékos, Noszály Sándor alakítja a filmvásznon. 

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Köszöntötték a hős tűzoltókat

Köszöntötték a hős tűzoltókat

Egy bohózattal köszönték meg a Pécsi Nemzeti Színház tagjai a tűzoltóknak, hogy megfékezték a pécs-patacsi tüzet. A tűz 10 hektáron pusztított még augusztusban, 14 lakóház sérült meg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!