2021. március 5.,
péntek, Adorján, Adrián napja

Megválasztották a pünkösdi királyt és királynőt

2014. június 9., hétfő 21:05, frissítve: kedd 09:24

Pünkösd hagyományai keltek életre az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az ünnephez kötődő játékok mellett megválasztották a pünkösdi királynőt, majd a legügyesebb lovasok küzdöttek meg a pünkösdi király címért, aki a hagyományok szerint egy éven át ingyen ihatott a helyi kocsmában, minden lakodalomba és bálba meghívást kapott, és ott minden lánnyal táncolhatott.

Dudaszóval, maskarások felvonulásával kezdődött a pünkösdi körmenet Ópusztaszeren. Ezután megválasztották a pünkösdi királynőt. „Fiatal lányok is választottak egymás közül királynét. Aki a legerényesebb, legszebb, legügyesebb volt a munkákban, az lett abban az évben a pünkösdi királyné. Ő kapott igazából egy szép koronát a fejére, ami általában rózsából készül, és abban az évben birtokolhatta a pünkösdi királynő címet” – mondta Nagy Gábor hagyományőrző.

A magyar kultúrában több szokás kötődik a Pünkösdhöz például az is, hogy a lányos házakat zöld ágakkal, virágokkal díszítették. „Régen bodzából díszítették a ház elejét, de mivel már elvirágzott, így fűzfából csináltuk zöld díszt, és különböző virágokat: rózsát, mákvirágot tűztünk bele. Így vártuk ma a vendégeket” – mondta Magony Sándorné hagyományőrző.

A május elsején állított májusfákat is sokfelé pünkösdkor bontották le. És aki ilyenkor a hajnalban merített kútvízben mosdott egész évre elűzte a betegségeket. „A néplélek számos olyan termékenységvarázslattal, minden napi életszokásaival kapcsolatos dolgokat ültetett át a vallási ünnepekbe is, amely egyrészt az ősidőkből maradt, de ötvözték, és az egyház bizony ezt elfogadta” – mondta Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója.


Középkor óta ismert szokás a pünkösdikirály-választás. A legényeknek lovas ügyességi versenyben kellett összemérniük tudásokat, majd a legerősebbek is megküzdöttek egymással. A verseny végén a két legerősebb lovasnak a gyorsaságukat is be kellett mutatni: egy hosszú vágta után meg kellett szerezni a pünkösdi koszorút. „Messze nem tudtam annyi időt fordítani a felkészülésre, mint amennyit szerettem volna, úgyhogy ehhez képest felülmúlta a várakozásokat az eredmény. Nem is igazán volt feltétlen kitűzött célom, hogy én fussak be elsőként, de részt szerettem volna venni a versengésben” – mondta Cseppentő Regő, a pünkösdi király.

A pünkösdi király egy éven át minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, ahol minden lánnyal táncolhatott emellett a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását pedig a közösség fizette ki.

Forrás: Hír TV