2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Színes

Megtalálták a Nagy-Britanniában becsapódott meteorit darabjait

Megtalálták a Nagy-Britanniában hatalmas fényjelenség kíséretében az elmúlt héten becsapódott meteorit darabjait: a gloucestershire-i Winchcombe egyik lakója az autóbejáróján bukkant a kupacnyi elszenesedett kőzetre.

  • Megtalálták a Nagy-Britanniában becsapódott meteorit darabjait

Később mások is jelentkeztek hasonló leletekkel, összesen mintegy 300-400 grammnyi meteorittörmeléket gyűjtöttek be a szakemberek.

A darabok aprók, üveggolyó méretűek és úgy néznek ki, mint összetöredezett grillbrikettek. "A leggyönyörűbbek, amit valaha láttam" - mondta a BBC Newsnak Monica Grady, az Open University kutatója.

Harminc éve ez az első eset a szigetországban, hogy meteoritokat találnak. Ráadásul a megtalált leletek a ritka szenes kondritok közé tartoznak, ezek "Naprendszerünk építőelemei" - mondta Ashley King, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa.

A világon talált mintegy 65 ezer meteoritból csupán nagyjából 1200 esetében észlelték a légkörbe érkezést is, és közülük csupán nagyjából 50 tartozik a szenes kondritok közé.

A meteor február 28-án hatolt be a Föld légkörébe Nagy-Britannia felett, a fényes jelenséget Izlandon és Hollandiában is észlelték a brit Fireball Alliance (Tűzgömb Szövetség) tudományos egyesület közlése szerint.

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

Videofelvételek szerint a kőzet óránként 48 ezer kilométeres sebességgel haladt. A felvételek azt is lehetővé tették, hogy rekonstruálják a meteor Nap körüli eredeti röppályáját: az objektum a Mars és a Jupiter között haladhatott.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Az időjárásról mindenkinek

Az időjárásról mindenkinek

Hidegfront érte el térségünket, fagyosan indult a reggel. További részletek kollégánktól, Solti Szabinától, aki Óbudáról jelentkezett be a Napindítóban.
A jeges vízben tisztelegtek a hősök előtt

A jeges vízben tisztelegtek a hősök előtt

Az 1919-es balassagyarmati csehkiverés történelmi, hazavédő tettét minden évben számos programmal ünneplik a legbátrabb városban. A bátrak úszásán idén 40-en tisztelegtek így a hősök előtt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!