2022. 01. 22. Szombat Vince, Artúr napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Színes

Megkezdődött a szüret, kiváló évjáratra számítanak

A meleg nyár miatt két héttel korábban kezdődött a szüret, hogy ne romoljon a minőség. A borászok szerint mennyiségben és minőségben is jó termés várható. A pincékbe 3 millió hektoliter bor kerülhet idén.

Több százan látogattak ki hétvégén az etyeki piknikre. Tucatnyi pincészet települt ki a két napos fesztiválra, mindenki a legjobb borával érkezett.

Az egri vendégek a gazdaság 2011-es évjáratú zászlósborát mutatták be. „A 2011-es, 2012-es évjárathoz képest a termésmennyiség az valószínűleg nagyobb lesz, és úgy néz ki, a minőség el fogja érni az előző két évit” – mondta Mészáros Péter, az egri Almagyar Érseki Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója.

A meleg a cukorfoknak, a tavaszi csapadék pedig a tőkéknek tett jót. Az idei szüret után a becslések szerint mintegy 3 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.

Villányban néhány napja a portugieser (kékoportó) szedésével kezdődött meg a szüret. „Idén egy szüretet várunk, ami ránk fér ez után a két gyenge év után. A szőlők egészségesek, a cukorfok az időjárásnak megfelelően alakult. A savak még egy kicsit magasak, de most hamar szépen majd beállnak ilyen napsütéses idő mellett” – mondta Mayer Márton villányi borász.

Dél-Baranyában egy hete 80 milliméter csapadék esett, a korai fajtáknál a már érett szőlőszemek vékony héja repedezni kezdett. Azóta azonban a napsütés jellemző, a fürtök kiheverték a hirtelen kapott sok vizet. Azok a termelők, akik vásárolnak is szőlőt, évek óta ugyanazt az árat fizetik érte. „A felvásárlási árak Villányban általában magasabbak szoktak lenni, mint országosan. Ma az oportó felvásárlási ára, amikor a 17-18 fokot eléri, úgy durván 140-150 forint plusz áfa vagy plusz kompenzációs felár” – közölte egy Bock József villányi borász.


Ha marad a napsütés, a prémium borok alapanyagait, a merlota cabernet savignon, cabernet franc és syrah fajtákat csak szeptember végén-október elején szüretelik Villányban.

A magyar borágazat 29 millió euró uniós támogatást kapott idén, a pénzt – egyebek között – szőlőültetvények megújítására fordíthatták a gazdák. További egymillió euró jutott a borok népszerűsítésére az Európai Unión kívüli országokban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csörte: LMBTQ-mesekönyv a svéd óvodásoknak

A nap vitája! A Hír Televízió politikai vitaműsorában bármi megtörténhet, és nincs mellébeszélés. LMBTQ-csomagokkal érzékenyítik a svéd és az osztrák óvodásokat, hazánkban az emberek dönthetnek a gyermekek szexuális neveléséről. 

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!