2022. 08. 09. Kedd Emőd napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:10

Színes

Megkezdődött a szüret, kiváló évjáratra számítanak

A meleg nyár miatt két héttel korábban kezdődött a szüret, hogy ne romoljon a minőség. A borászok szerint mennyiségben és minőségben is jó termés várható. A pincékbe 3 millió hektoliter bor kerülhet idén.

Több százan látogattak ki hétvégén az etyeki piknikre. Tucatnyi pincészet települt ki a két napos fesztiválra, mindenki a legjobb borával érkezett.

Az egri vendégek a gazdaság 2011-es évjáratú zászlósborát mutatták be. „A 2011-es, 2012-es évjárathoz képest a termésmennyiség az valószínűleg nagyobb lesz, és úgy néz ki, a minőség el fogja érni az előző két évit” – mondta Mészáros Péter, az egri Almagyar Érseki Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója.

A meleg a cukorfoknak, a tavaszi csapadék pedig a tőkéknek tett jót. Az idei szüret után a becslések szerint mintegy 3 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.

Villányban néhány napja a portugieser (kékoportó) szedésével kezdődött meg a szüret. „Idén egy szüretet várunk, ami ránk fér ez után a két gyenge év után. A szőlők egészségesek, a cukorfok az időjárásnak megfelelően alakult. A savak még egy kicsit magasak, de most hamar szépen majd beállnak ilyen napsütéses idő mellett” – mondta Mayer Márton villányi borász.

Dél-Baranyában egy hete 80 milliméter csapadék esett, a korai fajtáknál a már érett szőlőszemek vékony héja repedezni kezdett. Azóta azonban a napsütés jellemző, a fürtök kiheverték a hirtelen kapott sok vizet. Azok a termelők, akik vásárolnak is szőlőt, évek óta ugyanazt az árat fizetik érte. „A felvásárlási árak Villányban általában magasabbak szoktak lenni, mint országosan. Ma az oportó felvásárlási ára, amikor a 17-18 fokot eléri, úgy durván 140-150 forint plusz áfa vagy plusz kompenzációs felár” – közölte egy Bock József villányi borász.


Ha marad a napsütés, a prémium borok alapanyagait, a merlota cabernet savignon, cabernet franc és syrah fajtákat csak szeptember végén-október elején szüretelik Villányban.

A magyar borágazat 29 millió euró uniós támogatást kapott idén, a pénzt – egyebek között – szőlőültetvények megújítására fordíthatták a gazdák. További egymillió euró jutott a borok népszerűsítésére az Európai Unión kívüli országokban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakparton

Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakparton

Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléje a Magyar Ízek Utcája idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!