2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Megkezdődött a szüret, kiváló évjáratra számítanak

A meleg nyár miatt két héttel korábban kezdődött a szüret, hogy ne romoljon a minőség. A borászok szerint mennyiségben és minőségben is jó termés várható. A pincékbe 3 millió hektoliter bor kerülhet idén.

Több százan látogattak ki hétvégén az etyeki piknikre. Tucatnyi pincészet települt ki a két napos fesztiválra, mindenki a legjobb borával érkezett.

Az egri vendégek a gazdaság 2011-es évjáratú zászlósborát mutatták be. „A 2011-es, 2012-es évjárathoz képest a termésmennyiség az valószínűleg nagyobb lesz, és úgy néz ki, a minőség el fogja érni az előző két évit” – mondta Mészáros Péter, az egri Almagyar Érseki Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója.

A meleg a cukorfoknak, a tavaszi csapadék pedig a tőkéknek tett jót. Az idei szüret után a becslések szerint mintegy 3 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.

Villányban néhány napja a portugieser (kékoportó) szedésével kezdődött meg a szüret. „Idén egy szüretet várunk, ami ránk fér ez után a két gyenge év után. A szőlők egészségesek, a cukorfok az időjárásnak megfelelően alakult. A savak még egy kicsit magasak, de most hamar szépen majd beállnak ilyen napsütéses idő mellett” – mondta Mayer Márton villányi borász.

Dél-Baranyában egy hete 80 milliméter csapadék esett, a korai fajtáknál a már érett szőlőszemek vékony héja repedezni kezdett. Azóta azonban a napsütés jellemző, a fürtök kiheverték a hirtelen kapott sok vizet. Azok a termelők, akik vásárolnak is szőlőt, évek óta ugyanazt az árat fizetik érte. „A felvásárlási árak Villányban általában magasabbak szoktak lenni, mint országosan. Ma az oportó felvásárlási ára, amikor a 17-18 fokot eléri, úgy durván 140-150 forint plusz áfa vagy plusz kompenzációs felár” – közölte egy Bock József villányi borász.


Ha marad a napsütés, a prémium borok alapanyagait, a merlota cabernet savignon, cabernet franc és syrah fajtákat csak szeptember végén-október elején szüretelik Villányban.

A magyar borágazat 29 millió euró uniós támogatást kapott idén, a pénzt – egyebek között – szőlőültetvények megújítására fordíthatták a gazdák. További egymillió euró jutott a borok népszerűsítésére az Európai Unión kívüli országokban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!