2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Komment 06:00

Színes

Oltalmat kapott a legveszélyeztetettebb emlősfaj otthona

Közel 20 évet kellett várni arra, hogy megalakuljon a Körös-éri Tájvédelmi Körzet, amely kiemelkedő értékeknek és kincseknek nyújt menedéket – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Föld napja rendezvényén Mórahalmon.

A különleges növényvilág mellett itt él hazánk és Európa egyik legritkább és egyben legveszélyeztetettebb emlősfaja, a fokozottan védett délvidéki földikutya is. Az egész világon mindössze 300 példány található belőle, ebből 200 ezen a vidéken. A tájvédelmi körzet létesítésének köszönhetően a fokozottan védett faj otthona immár oltalmat kapott.

A Csongrád és Bács-Kiskun megye déli részén, a Körös-éri Tájvédelmi Körzetet jelző táblát Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán, a tárca államtitkára állította fel.

„Ez egy olyan érték, amelyet bemutathatóvá tettünk, a kirándulók el tudnak ide jönni. Van egy bivalyállomány is, amelyhez évente húszezren jönnek természetet védő, természetet kímélő turisták. Ezek a védett területek kellenek ahhoz, hogy a természettel való együttélést gyakoroljuk, kíméljük a környezetet, fenntartható módon gazdálkodjunk és megismerjük azokat a szépségeket, amelyek nemzeti kincseinket képezik” – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A közelgő Föld napja alkalmából Illés Zoltán ismertette a kormány vízstratégiáját is. Eszerint 2014 után uniós támogatással 120-150 záportározót, és több nagyobb víztározó megépítését tervezik.

„Ilyenből legalább 10-15-öt kellene építeni és egynek a költsége 15-20 milliárd forint. Tehát körülbelül 100-150 milliárd forintos nagyságrendről van szó 2014 és 2020 között. Megvan a szándék, megszületett a szakmai döntés és természetesen a pénz is rendelkezésre fog állni” – mondta Illés Zoltán környezetügyi államtitkár.

A mórahalmi rendezvényen kiosztásra került a Pro Natura Díj és a Pro Natura Emlékplakett is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

A Napi aktuális vendége Szalai Szilárd a Pesti Srácok újságírója és Sarkadi-Illyés Csaba az Economx újságírója volt, akikkel M. Dobos Marianne műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: A Tisza Párt az európai Néppárthoz csatlakozna, Vitézy Dávid: türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!