2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Masat–1: a borászokat is megihlette a magyar sikertörténet

Egy éve állították Föld körüli pályára a Masat–1-et, az első magyar műholdat. A sikertörténet borászokat is megihletett, és a napokban hivatalosan is bemutatták az azonos névre keresztelt fehérbort Gyöngyöspatán.

Egy éve kering a Föld körül az a magyar műhold, amit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata épített. A mindössze 10 centiméter nagyságú, kocka alakú és csaknem egy kilós műhold azóta is kifogástalanul üzemel. Egy év alatt ötezerszer kerülte meg a Földet és több mint ötmillió adatcsomagot küldött a világűrből.

„Az a rakéta, ami fölvitte a Masat–1-et is, kilenc műholdat vitt föl. A kilenc műholdból csak a magyar működik; ez ugye csak napokkal később derült ki csak. Ez pedig olyan tökéletesen működött, működik a mai napig is, hogy három nap után megkapta a műholdak Oscar-díját, amelyet még egyetlen műhold sem kapott meg 3 nap után” – mondta dr. Cszizmadia Elek fizikus, a Masat–1 alkotócsapatának tagja.

Nedűt neveztek el a Masatról

Tavaly, a fellövés napján született a gyöngyöspatai borászok ötlete, hogy az egyéves évfordulóra készüljön el a Masat–1 nevű bor. Az elhatározást tettek követték és a napokban hivatalosan is bemutatták az elkészült nedűt.

„Természetesen a szójáték következtében a Masat után egy házasításról beszélünk, egy fehér házasításról, amelynek minden szőlője Gyöngyöspatáról származik, erről a kitűnő vulkanikus talajról – közölte Bernáth Magolna borász. – Többfajta szőlőből készült, királyleányka az alapja, van benne szürkebarát, muscat ottonel, egy kevés sárga muskotály és egy kevés rizlingszilváni” – árulta el a Nandi Magdi Borászat munkatársa.

A borkóstolóról nem hiányozhatott a műhold alkotócsapata sem, akik a Masat egyéves teljesítményét az új borral ünnepelték.

„Úgy gondolom, hogy nem csak a tudomány de a művészetek és a történelem számos momentumánál kísérőeleme volt – főleg Magyarországon – a bor. Úgy gondolom ez egy jó társítás, bízunk benne, hogy a mai nap és ez a kikapcsolódás majd az ihletet tovább víve, mondjuk, egy következő műholdmisszióba fog torkollni” – mondta Horváth Gyula, a Masat–1 projektmenedzsere.

Az elkészült 2012 sorszámozott palackból az első 212-őt az alkotók kapták.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!