2018. március 19.,
hétfő, József, Bánk napja

Masat–1: a borászokat is megihlette a magyar sikertörténet

2013. február 23., szombat 13:29

Egy éve állították Föld körüli pályára a Masat–1-et, az első magyar műholdat. A sikertörténet borászokat is megihletett, és a napokban hivatalosan is bemutatták az azonos névre keresztelt fehérbort Gyöngyöspatán.

Egy éve kering a Föld körül az a magyar műhold, amit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata épített. A mindössze 10 centiméter nagyságú, kocka alakú és csaknem egy kilós műhold azóta is kifogástalanul üzemel. Egy év alatt ötezerszer kerülte meg a Földet és több mint ötmillió adatcsomagot küldött a világűrből.

„Az a rakéta, ami fölvitte a Masat–1-et is, kilenc műholdat vitt föl. A kilenc műholdból csak a magyar működik; ez ugye csak napokkal később derült ki csak. Ez pedig olyan tökéletesen működött, működik a mai napig is, hogy három nap után megkapta a műholdak Oscar-díját, amelyet még egyetlen műhold sem kapott meg 3 nap után” – mondta dr. Cszizmadia Elek fizikus, a Masat–1 alkotócsapatának tagja.

Nedűt neveztek el a Masatról

Tavaly, a fellövés napján született a gyöngyöspatai borászok ötlete, hogy az egyéves évfordulóra készüljön el a Masat–1 nevű bor. Az elhatározást tettek követték és a napokban hivatalosan is bemutatták az elkészült nedűt.

„Természetesen a szójáték következtében a Masat után egy házasításról beszélünk, egy fehér házasításról, amelynek minden szőlője Gyöngyöspatáról származik, erről a kitűnő vulkanikus talajról – közölte Bernáth Magolna borász. – Többfajta szőlőből készült, királyleányka az alapja, van benne szürkebarát, muscat ottonel, egy kevés sárga muskotály és egy kevés rizlingszilváni” – árulta el a Nandi Magdi Borászat munkatársa.

A borkóstolóról nem hiányozhatott a műhold alkotócsapata sem, akik a Masat egyéves teljesítményét az új borral ünnepelték.

„Úgy gondolom, hogy nem csak a tudomány de a művészetek és a történelem számos momentumánál kísérőeleme volt – főleg Magyarországon – a bor. Úgy gondolom ez egy jó társítás, bízunk benne, hogy a mai nap és ez a kikapcsolódás majd az ihletet tovább víve, mondjuk, egy következő műholdmisszióba fog torkollni” – mondta Horváth Gyula, a Masat–1 projektmenedzsere.

Az elkészült 2012 sorszámozott palackból az első 212-őt az alkotók kapták.

Forrás: Hír TV