2024. 07. 19. Péntek Emília napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Színes

Már két hete rekordmagas az óceánok felszínének átlaghőmérséklete

Rekordmagasságban van a világ óceánjainak felszíni hőmérséklete: a globális átlag már két hete 21,1 Celsius-fok - jelentette az amerikai Climate Reanalyzer platform.

  • Már két hete rekordmagas az óceánok felszínének átlaghőmérséklete

Az óceánok hőmérséklete már március óta extrém magas: áprilisban több napon át volt 21,1 Celsius-fok volt, ami megdöntötte a korábbi rekordot. Ezt megelőzően 2016 márciusában és 2023 márciusában mértek 21 Celsius-fokot.

A tudósok elsősorban az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátást tartják felelősnek a felmelegedésért. A hő több mint 90 százalékát a tengerek és óceánok nyelik el. Az óceánok hőmérsékletének pedig már egytized Celsius-foknyi emelkedése is óriási víztömegek melegedését jelzi - hangsúlyozta Anders Levermann, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa.

Egy liter víz háromezerszer több hőt képes elnyelni, mint egy liternyi levegő.

Az óceánok globális átlaghőmérséklete egy évben kétszer szökik magasra: márciusban, amikor a déli féltekén véget ér a nyár, és augusztusban, amikor az északi féltekén közeledik a nyár vége. "Mivel déli féltekén több az óceán, ezért általában annak a nyári hatása dominál" - magyarázza Levermann. Hogy ezúttal augusztusban lett ilyen kiugróan magas az óceánok hőmérséklete, az az Atlanti-óceán északi részén hónapok óta tartó hőség számlájára írható.

A klímakutató felidézte, hogy az elmúlt évtizedekben augusztus 1-jén átlagosan 23,6 Celsius-fokos volt az óceánok hőmérséklete, ám idén augusztus 1-jén elérte a 25 Celsius-fokot, ami hatalmas emelkedés.

Levermann szerint elképzelhető, hogy az erős felmelegedés a Golf-áramlattal lehet kapcsolatban. A globális felmelegedés ugyanis évtizedek óta gyengíti az áramlást. A klímakutató elmélete szerint lehet, hogy a Golf-áramlatnak az az ága, amely az Egyesült Államok keleti partjaitól tart az Atlanti-óceán északi részére, "meghibásodott", és a meggyengült áramlat miatt a meleg víz a spanyol és francia partoknál halmozódik fel.

Levermann hangsúlyozta, hogy a felmelegedés súlyos hatást gyakorol az óceánok ökoszisztémáira, amelyek sokkal érzékenyebbek a változásokra, mint a szárazföldi élőhelyek.

"Le kell állnunk a gáz, az olaj és különösen a szén elégetésével, mert a légkör hőmérséklete még hosszú ideig nem fog csökkenni, miután leálltunk a szén-dioxid-kibocsátással" - figyelmeztetett a szakember.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Igazi sztárparádé várható az idei MCC Feszten

Igazi sztárparádé várható az idei MCC Feszten

Az MCC Feszten a hazai könnyűzenei élet színe-java is képviseli magát. A fesztivál látogatói olyan neves előadókkal és zenekarokkal találkozhatnak, mint a Follow the Flow, a Margaret Island, az Ivan & The Parazol Blahalouisiana, a Tankcsapda, Majka, a Valmar, a Balkán Fanatik, a Budapest Bár, az Irie Maffia, valamint a Csík Zenekar, a Random Trip, Paulina és a Parno Graszt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!