2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Sajtóklub 14:05

Színes

Mamutmaradványokat találtak a 21-es főút mellett

Mamutmaradványokat találtak Nógrád megyében, a 21-es főút mellett, Szurdokpüspöki közelében. A főút bővítési munkálatai folyamán bukkantak az értékes leletekre.

„Minden egyes útépítésnél, vasútépítésnél és autópálya-építésnél előzetes régészeti feltárásnak kell megelőznie a munkák megindítását. Addig a vállalkozó nem is léphet rá a nyomvonalra, ameddig ez meg nem történt, így védjük a történelmi értékeinket” – mondta Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., kommunikációs vezetője.

A gyapjas mamut csontmaradványait a 21-es főút Szurdokpüspöki melletti szakaszán találták az épülő nyomvonalnál végzett régészeti feltáráskor. „Azt lehet tudni, hogy a Nógrád megyei múzeumok jóvoltából az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének a csapata ás itt, és körülbelül két hektáron egy késő rézkori települést találtunk. Önmagában ez még nem volna nagy szó, viszont amiket találtunk ezen a településen, az szenzációs” – mondta Szilágyi Márton, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

A gyapjas mamut 135 ezer éve jelent meg és az utolsó jégkorszak végéig élt, együtt az emberrel. Több példánya Szibéria fagyos vidékeiről került elő. A nagyjából három méter magas állat súlya 4-6 tonna volt, feltehetően a korabeli ember túlzott vadászata miatt halt ki. „Szeretnénk kiemelni: két mamutot találtak itt a kollégák, és ezeket szeretnénk kiszabadítani, hogy a Természettudományi Múzeumba kerülhessenek. Valószínűleg egy ember által összehordott és kettő darab mamutnak a maradványai vannak most itt előttünk. Azt már lehet tudni, hogy négy lapockát is találtunk” – közölte Virág Attila, a Magyar Természettudományi Múzeum segédmuzeológusa.

A mamutmaradványokat rövidesen a fővárosba szállítják, további vizsgálatokra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!