2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Vezércikk 04:00

Színes

Madármegfigyelő napokat tartanak Európa-szerte

Magyarország évek óta csatlakozik a rendezvényhez, amely egyben országok közötti verseny is. A Balaton körül számos helyen, köztük a Töreki halastavaknál lévő természetvédelmi területen is szerveztek ehhez kapcsolódó programot.

  • Madármegfigyelő napokat tartanak Európa-szerte

Már kora reggel kifeszítették a hálókat a dél-balatoni természetvédelmi csoport tagjai, hogy ideiglenesen foglyul ejthessék a madarakat. Főleg énekesmadarak akadtak fenn, de egy fél szemére sérült egerészölyv is csapdába került. A Siófok melletti töreki halastavaknál sokféle madár él, mert itt található rét, erdő és víz is.

„Így októberben már a madárvonulás zajlik, tehát inkább a vonuló madarakat fogjuk meg. Nagy eséllyel inkább az énekes madarakat. Számítunk arra, hogy a hálóba is akad jó néhány madár, illetve ha felnézünk az égre, valószínűleg fognak elhúzni a fejünk felett madárcsapatok, nagy számban várhatók például seregélyek, ami azért is fontos, mert ez a rendezvény egyébként egy verseny is az országok között” – mondta Pálinkás Andor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-balatoni Csoport elnökségi tagja.

A madártani szervezetek világszövetsége 1993 óta szervezi meg az Európai Madármegfigyelési Napokat. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat.

A töreki halastavaknál a megfigyelés mellet gyűrűzték is a madarakat. Kis alumíniumgyűrűket kaptak például a jégmadarak is. Ilyenkor azt is megnézik, hogy milyen egészségesek, mennyire készültek fel a télre.

„Mi rögzítjük, hogy mely adott madár milyen számú gyűrűt kapott, ez bekerül magyar, majd később nemzetközi adatbázisba, ami most már online, tehát mi azonnal, ha fogunk egy gyűrűs madarat, azonnal meg tudjuk mondani, hogy azt a madarat korábban mikor és hol gyűrűzték, a madarak vonulása, kutatása a célja elsődlegesen. Emellett még fölveszünk különböző biometriai adatokat a madarakról” – ismertette Péntek István, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-balatoni Csoport titkára.

A nemzetközi versenybe nem csak a szervezett programok keretein belül lehet beszállni, bárki, bárhol számolhatja a madarakat. Az adatokat pedig online módon is be lehet küldeni vasárnap 16 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!