2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Színes

Leváltották a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjét

Azonnal hatállyal leváltotta a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjét a szegedi közgyűlés. A szerdai kulturális bizottsági ülésen a tagok 6-2 arányban úgy ítélték, hogy a jelenlegi igazgató nem megfelelően látja el a munkáját, mert csökkent a játékok bevétele, illetve egy kiállítás olyan installációnak adott helyt, amivel minden keresztényt megsértett.

A Reök-palotában november közepén kiállított, majd később a felháborodás miatt elbontott installációt, Győrffy László alkotását az önkormányzat kulturális bizottsága mellett több egyház is elítélte. A testület kormánypárti többsége a tárlat és a Szegedi Szabadtéri Játékok elmaradó árbevétele miatt tett javaslatot a nyári fesztivál igazgatójának, Bátyai Edinának a leváltására.

„Bizonyos terveket teljesített, ugyanakkor a bevételi oldal folyamatosan csökken, és a korábbi nyereséges üzem a közelmúltban egyre inkább veszteségessé vált – fogalmazott Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő. – Emellett a közelmúltbéli botrányos Reök-béli provokáció az, ami kapcsán egyfajta fegyelmi felelősséget kívánunk megállapítani és érvényesíteni.”

Kohári Nándor politikus az egri Kelemen Csabát igazgatónak, Sasvárit Sándor énekest pedig művészeti vezetőnek akarta azonnali hatállyal kineveztetni a szegedi közgyűlésben.

Botka nem írja alá

„Ön tisztességről, becsületről beszél, és telefonon idehívja Szegedre a barátját, mondván jöjjön, mert kinevezzük a szabadtéri igazgatójának. És ön beszél tisztességről és becsületről?” – fogalmazott Botka László. Szeged szocialista polgármestere szerint nem szakmai, hanem politikai okból váltották le a játékok igazgatóját, ami ellen színházi szakmai szövetségek pártállástól függetlenül is tiltakoznak.

„A magyar kulturális élet egyik zászlóshajóját, a Szegedi Szabadtéri Játékokat áldozták fel pártpolitikai érdekeknek – mondta Botka – Az elmúlt két és fél év arról szólt, hogy ez a 15 képviselő, 14 fideszes, 1 jobbikos az önkormányzati cégeket saját tulajdonuknak tekintették és elosztották egymás között, hogy kinek a barátja, rokona lehet cégvezető.”

A polgármester önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével élve nem írta alá azt a határozatot, hogy új igazgatót válasszanak, ezért 15 napon belül rendkívüli közgyűlésen újra szavaznak. Ha a javaslat akkor is megkapja a többséget, kiírják az igazgatói pályázatot.

Bátyai Edina közleményében azt írta, értetlenül áll azelőtt, hogy érdemi indokok hiányában kívánnak dönteni az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb medveészlelés Heves vármegyében

Újabb medveészlelés Heves vármegyében

A Heves Megyei Hírportálnak jelezte egy istenmezejei olvasó, hogy egy hárombocsos anyamedvét láttak Szilaspogony közelében, valamint hallomása szerint lovakat is megriasztott egy medve a településen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!