2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Színes

Legtöbben az egészségre és anyagi jólétre vonatkozóan tesznek újévi fogadalmakat + videó

Újév alkalmából sokan tesznek fogadalmat, legtöbbször az egészségre vagy az anyagi jólétre vonatkozóan. Egy néprajzkutató szerint az újévi fogadalom inkább polgári szokásnak számít. Számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről, lezárjuk az évet, majd a következő évre új dolgokat fogadunk meg.

  • Legtöbben az egészségre és anyagi jólétre vonatkozóan tesznek újévi fogadalmakat + videó

Az újévi fogadalom egy hagyományos szokás, amikor az emberek az új év kezdetén elhatározzák, hogy változtatnak az életük valamely területén, vagy új célokat tűznek ki.

  • Először is rendbe rakni az anyagi helyzetet
  • Szeretnék elkezdeni edzőterembe járni, meg sportolni

A legtöbben a sport és az anyagi helyzet kapcsán tesznek fogadalmakat.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy felnőttnek hetente legalább 150 percnyi mérsékelt, vagy közepes intenzitású kardio mozgást, vagy 75 percnyi magas intenzitású mozgást kell végeznie.

Így szép számmal akadnak olyanok, akik újévkor az egészségüket szeretnék javítani testmozgással. Akik nem tettek fogadalmat, azok a motiváció megtartását helyezték előtérbe.

Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató arról beszélt híradónknak, hogy az újévi fogadalom valójában egy polgári szokás.

„Az újévi fogadalom az inkább polgári szokás, mert a néphagyomány az inkább arról szól, hogy a következő esztendő bőségét, sikerét, a lányoknak a férjhez menetelét segítse elő. És ez az egész karácsonyi ünnepkör erről szólt, ami advent első vasárnapjától vízkeresztig tart. Az biztos, hogy az újév változó évkezdet volt, mert volt december 25-én is újév kezdet, az advent pedig az egyházi év kezdete"

Hozzátette, január elsején a polgári év kezdetén valahogy mindenki azt gondolja, hogy lezárta az előző évet és valami újjal kell elindulni. Ez lehet az újévi fogadalomtételek mozgatórugója.

Az újévi fogadalmaknál fontos, hogy az egyén realisztikus és fenntartható célokat tűzzön ki, és ne essen a túlzott elvárások áldozatául. Az önszeretet, elfogadás és türelem kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az újévi fogadalmak pozitív módon befolyásolják az életet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

Az autoriter magyar vezetőért lelkesedtek az amerikai konzervatívok a CPAC budapesti rendezvényén – írja a CNN. A cikk hangneme nem meglepő, hiszen az amerikai baloldal kifejezetten ellenséges narratívában számolt be az egyébként nagy sikerrel záruló eseményről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb medveészlelés Heves vármegyében

Újabb medveészlelés Heves vármegyében

A Heves Megyei Hírportálnak jelezte egy istenmezejei olvasó, hogy egy hárombocsos anyamedvét láttak Szilaspogony közelében, valamint hallomása szerint lovakat is megriasztott egy medve a településen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!