2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Színes

Legkevesebb energiával a legmesszebbre

A jövő hét végén Hollandiában rendezik a kontinens legnagyobb üzemanyag-hatékonysági versenyét. Egyetemi hallgatóknak olyan járművet kell tervezniük, mely a legkevesebb energiával a legmesszebbre tud jutni. A Pécsi Tudományegyetem diákjai tavaly 1100 kilométert tettek meg hidrogénhajtású autójukkal, idén ezt szeretnék túlszárnyalni.

A Pécsi Tudományegyetem műszaki karának diákjai negyedszer vesznek részt Európa legnagyobb üzemanyag-hatékonysági versenyén. Olyan járművet kellett tervezniük, mely egy liter üzemanyaggal vagy 1 kilowattóra energia felhasználásával a legnagyobb távolságot tudja megtenni.

„Az idei változások főleg az elektronikában valósultak meg. Magában a karosszériában nem történt változás, mert a lehető legkönnyebb karosszériát sikerült előállítanunk tavaly, úgyhogy ehhez nem nyúltunk hozzá. Az elektronika viszont teljesen megváltozott, teljesen új programot és szoftvert használunk” – árulta el a Hír Televíziónak Karaszi Márton hallgató.

A csapat a hidrogénhajtású járművek kategóriájában indul. 2012-ben 850, 2013-ban 1100 kilométert tettek meg egy liter üzemanyaggal. „Én arra számítok, hogy ezt a javulási tendenciát, ezt most is folytatjuk, illetve most nagyon sok laboratóriumi mérést csináltunk, teszteltünk is sokat, és minimálisan, tehát most tényleg a legminimálisabb javulás az 30 százalékos kellene, hogy legyen, amit a versenyen elérhetünk. Természetesen a versenykörülmények felülírhatnak sok mindent, illetve lehet szerencsénk is, és akkor még sokkal jobb eredményt is érhetünk el” – mondja Háber István felkészítő tanár.

A versenyt május 15–18. között Hollandiában, Rotterdamban rendezik. 26 országból mintegy kétszáz csapat, több mint háromezer diák nevezett. Magyarországról öt egyetem hallgatói indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!