2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Színes

Kúsztak, másztak, úsztak és ugrottak

Vízen és levegőben is beváltak a katonák Szolnokon. A honvédek egyhetes kiképzésen vettek részt a Tiszán. Sajtónyilvános próbájukon felderítési és mentőakciókat mutattak be.

Füsttel jelezte tartózkodási helyét a felderítő egység, mert ellenséges erő támadta meg őket. A gyakorlat forgatókönyve szerint két tűztámogató és két kimenekítő csónak érkezik segítségükre – ők alkották a gyorsreagálású csapatot. A katonák kezében gépkarabély, málhamellényükön rádió, kések, kézigránát, tájoló és fegyvertár; ha kell, ezekkel úsznak is. Éles bevetésnél még egy 25 kilós úszózsákot is vinniük kell magukkal. „Zászlóaljunknál követelmény, hogy minden katona tudjon úszni, illetve magát a csomagját is vízhatlanná tegye, és tudja magával vonszolni. A következő lépcsőben már vízi járműveinkkel mozgatjuk a csoportjainkat, rohamcsónakokkal, könnyű deszantátkelő készletekkel” – fogalmazott Vincze László főhadnagy.

Egy másik akciónál helikopterből ugrott ki nyolc felderítő. Az, hogy hogyan érkeznek, a levegőből vagy a vízen, függ a terepviszonyoktól, az időjárástól és a feladattól is. „Ez a zászlóalj sokkal nagyobb mértékben gyakorolja azokat a speciális – vízfelszíni, víz alatti, légi – kijuttatási módokat, mint más zászlóaljak. Ez az egyik sajátosságunk, és ebből fakadóan lesz kiválasztva, melyik módot fogjuk alkalmazni, ez mindig az adott helyzettől függ” – nyilatkozta Lippai Péter ezredes.

A vízi kiképzést minden esztendőben legalább egyszer elvégzi a Könnyű Vegyes Zászlóaljnál szolgáló összes katona. Az év többi napján lövészet-, harcászat- és tereptangyakorlatokon, valamint fizikai felkészítésen vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!