Hamar elkapkodták a tálcákról az őstulokszalámit, és sikere volt a Magyarországon először tálalt őstulok pörköltnek is. A kuriózumnak számító őstulok édeskés húsával még csak kísérleteznek a konyhaművészetben.
„Egyet vágtak idáig három héttel ezelőtt (…), az biztos látszik már rajta, hogy nagyon jó minőségű hús lesz, nem zsíros, nem annyira inas, úgyhogy mindenféleképpen öröm lesz vele dolgozni és öröm lesz fogyasztani” – mondta Rácz Gábor étteremvezető.
Az ősi magyar étel több mint 400 év után került ismét terítékre.
„Az őstulok minden szarvasmarha rokona – mondta Csíki Sándor biológus. – Sajnos már kiveszett, kipusztult, 1627-ben az utolsó állat is elhullt a Mazuri-tavak vidékén, a mai Lengyelország területén. Azóta megpróbálják ezt a fajt – nemesítéssel és a háziasítással –, újra előállítani” – tette hozzá.
Őstulok: „kuriózum, amit mindenképp érdemes megkóstolni"
Idén már az egyik gasztronómiai fesztiválon is meg lehet kóstolni a tulokhúst.
„Az tulokszalámit is és az abból készült pörköltet is meg lehet kóstolni. Tradicionális magyar fogás egy 400 éve kihalt fajból, amelyet most újraélesztettük – fogalmazott Papp Krisztián, hozzátéve: nem mi, hanem a Hortobágyi Nemzeti Park. – Ez egy olyan kuriózum, amit mindenképpen érdemes és mindenképpen javasolnám, hogy kóstoljanak meg” – tette hozzá a Kézműves Magyar Ízek Vásárának főszervezője.
A konyhaművészetbe visszahozott vörös húshoz a borászok szerint a furmint és a vörösborok illenek leginkább.