2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Színes

Kulturális rendszerváltozás Sárospatakon

Csaknem 120 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg a Sárospataki Református Kollégium könyvtára. A 16. században létrehozott bibliotéka több százezer könyvnek, térképnek és más dokumentumnak ad otthont, köztük több száz éves könyvritkaságoknak is.

A festék új, a karcok régiek – egyes könyvespolcok még az eredeti bútorok közül valók. Nem cserélték ki, felújították. Csakúgy mint a fafelületek nyolcvan százalékát. Amit lehetett, megpróbáltak megmenteni a régi berendezésből. A könyvtár legrégebbi könyve a 15. századból származik, de van itt az 1100-as évekből való oklevél is.

„Minden egyes kötetet a restaurátorok kézbe vettek és legalább egy tisztító kezelésen átmentek. De ami legfontosabb, ami új ebben a teremben, az az, hogy az állományvédelemnek a feltételei megváltoztak, a megfelelő páratartalomnak és hőmérsékletnek a szabályozása mostantól megoldott” – közölte Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója.

Erről új klímaberendezések gondoskodnak. De felújították az ablakokat, a falakat, az oszlopokat és a korlátokat is. A mennyezeti seccókat restaurálták, megszépült a karzat, és megújult a könyvtár intarziás padlója is. Amit lehetett, az eredeti formájának megfelelően állítottak helyre. A munkákra 116 millió forintos kormányzati támogatást kaptak, a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből ennyiből dolgozhattak.

„Az állam majdnem négymilliárd forintos támogatást nyújt a könyvtáraknak. Ezek a könyvtárak egészen kis településeken is megtalálhatóak és nagyvárosokban is. Egy kulturális rendszerváltozással ért fel az az átalakítás, ami tavaly fejeződött be, a könyvtári rendszer átalakítása” – mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár.

Ennek a része volt ez a támogatás is. A sárospataki kollégium könyvtárában csaknem félmillió könyvet, oklevelet, térképet és más dokumentumot őriznek, ebből 22 ezret a most megújult épületrészben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!