2023. 02. 06. Hétfő Dorottya, Dóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Színes

Kulturális rendszerváltozás Sárospatakon

Csaknem 120 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg a Sárospataki Református Kollégium könyvtára. A 16. században létrehozott bibliotéka több százezer könyvnek, térképnek és más dokumentumnak ad otthont, köztük több száz éves könyvritkaságoknak is.

A festék új, a karcok régiek – egyes könyvespolcok még az eredeti bútorok közül valók. Nem cserélték ki, felújították. Csakúgy mint a fafelületek nyolcvan százalékát. Amit lehetett, megpróbáltak megmenteni a régi berendezésből. A könyvtár legrégebbi könyve a 15. századból származik, de van itt az 1100-as évekből való oklevél is.

„Minden egyes kötetet a restaurátorok kézbe vettek és legalább egy tisztító kezelésen átmentek. De ami legfontosabb, ami új ebben a teremben, az az, hogy az állományvédelemnek a feltételei megváltoztak, a megfelelő páratartalomnak és hőmérsékletnek a szabályozása mostantól megoldott” – közölte Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója.

Erről új klímaberendezések gondoskodnak. De felújították az ablakokat, a falakat, az oszlopokat és a korlátokat is. A mennyezeti seccókat restaurálták, megszépült a karzat, és megújult a könyvtár intarziás padlója is. Amit lehetett, az eredeti formájának megfelelően állítottak helyre. A munkákra 116 millió forintos kormányzati támogatást kaptak, a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből ennyiből dolgozhattak.

„Az állam majdnem négymilliárd forintos támogatást nyújt a könyvtáraknak. Ezek a könyvtárak egészen kis településeken is megtalálhatóak és nagyvárosokban is. Egy kulturális rendszerváltozással ért fel az az átalakítás, ami tavaly fejeződött be, a könyvtári rendszer átalakítása” – mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár.

Ennek a része volt ez a támogatás is. A sárospataki kollégium könyvtárában csaknem félmillió könyvet, oklevelet, térképet és más dokumentumot őriznek, ebből 22 ezret a most megújult épületrészben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Horváth Boldi titkai: őszintén mesélt fiával való kapcsolatáról

Horváth Boldi titkai: őszintén mesélt fiával való kapcsolatáról

Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban énekese élete kifejezetten kiegyensúlyozott szakaszát éli. A Kelemen Kabátban már évek óta a nagyon népszerű, szinte alig van olyan fesztivál, ahol nem lépnek fel, miközben a magánélete is kiegyensúlyozott, kisfiával egyre jobb a kapcsolata.
Napindító - Egyensúlytorna az egészségünkért

Napindító - Egyensúlytorna az egészségünkért

Mozogni idősebb korban is szükséges, a preventív szenior torna 50 év felett szinte kötelező! Sokan nem gondolnak bele hogy az idősebb korban végzett testmozgás jóval nagyobb változást hoz életminőségünkben, mint a fiatalok esetében. Vendégünk volt Kovács Krisztián senior tréner.
Napindító – Az örök fiatalság titka

Napindító – Az örök fiatalság titka

A Gold zumbát kifejezetten a túlsúlyosoknak, illetve az idősebb korosztályba tartózóknak, egészségükben sérülteknek állították össze! Riporterünk Farkasné Erzsébet egy óráját látogatta meg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!