2023. 05. 30. Kedd Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napindító 06:50

Színes

Kudarccal végződött az első, 3D-nyomtatással készített rakéta kilövése

Az eszközt készítő cég a kudarc ellenére sikerként könyveli el a kilövési kísérletet. A vállalat célja, hogy bebizonyítsa: előállítható 3D-nyomtatással olyan rakéta, amely kibírja a kilövés és az űrutazás jelentette terhelést.

  • Kudarccal végződött az első, 3D-nyomtatással készített rakéta kilövése

A Terran 1 elnevezésű rakéta felbocsátását már kétszer el kellett halasztani, mert probléma volt a hajtóanyag hőmérsékletével és az üzemanyag nyomásával. A rakéta a harmadik tervezett indítási időpontban sikeresen elemelkedett a floridai kilövőállásról, de öt perccel indulás után, a második fázis leválásakor "anomália" történt, és az űrjárműnek nem sikerült elérnie a Föld körüli pályát - közölte helyi idő szerint szerda éjjel a rakétát készítő Relativity Space.

A kétfázisú, 33,5 méter magas és 2,3 méter átmérőjű rakéta tömegarányosan 85 százalékban 3D-nyomtatással készült elemekből áll, beleértve a hajtóműveket is. A Relativity Space űrstartup célja, hogy ezt az arányt 95 százalékra emelje.

A Terran 1 feladata, hogy akár 1250 kilogramm hasznos terhet juttasson fel a világűrbe, Föld körüli pályára. A magyar idő szerint csütörtök hajnalban indított rakéta prototípus volt, rakomány nélkül. A rakétának a kilövés után nyolc perccel kellett volna elérnie az orbitális röppályát. Ha ez sikerült volna, a Relativity Space lehetett volna az első, magánkézben lévő, kockázati tőkéből finanszírozott vállalkozás, amelynek az első kilövése sikerül. Ráadásul a rakéta hajtóanyaga is kísérleti, úgynevezett methalox, amely folyékony metán és oxigén elegye. A Relativity Space szerint ez a jövő üzemanyaga, mert a Marson is könnyen előállítható. Ezt tervezi használni a SpaceX Starship űrhajója és a United Launch Alliance Vulcan nevű járműve is.

A cég a kudarc ellenére sikerként könyveli el a kilövési kísérletet. A vállalat célja, hogy bebizonyítsa: előállítható 3D-nyomtatással olyan rakéta, amely kibírja a kilövés és az űrutazás jelentette terhelést. Ez ugyanis jelentős mértékben leegyszerűsíthetné és olcsóbbá tehetné a rakétagyártást. A vállalat már 1,65 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket, többségüket a Terran 1 tervezett "nagytestvére", a Terran R hasznosítására. A Terran R a tervek szerint 20 tonna hasznos teherrel indulna az űrbe.

"A mai kilövés igazolta a Relativity 3D-nyomtatott rakétagyártási technológiáját, amivel továbbléphetünk a következő rakétához, a Terran R-hez" - tudatta a cég a felbocsátási kísérlet után.

"Ez óriási győzelem, sok, történelmi jelentőségű, korábban példátlan eredménnyel" - írta a vállalat.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Partiumba érkezett a Petőfi-busz

Partiumba érkezett a Petőfi-busz

A Petőfi Irodalmi Múzeum a költő születésének 200. évfordulója alkalmából egy buszon rendezte be utazó tárlatát, amely több mint egy éven keresztül látogatja a kárpát-medencei magyarok lakta településeket.
Játszóházak, bemutatók várták a gyerekeket egész nap

Játszóházak, bemutatók várták a gyerekeket egész nap

Színpadi programok, játszóházak, bemutatók várták egész nap a családokat Zalaegerszegen a városi gyereknapon. A legkisebbek kedvence az ugrálóvár és a legofal építése volt. A rendezvényt idén is a Vizslaparkban tartották.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!